Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mega grozd
  • 20.08.2022. 16:30
  • Ljupina, Hrvatska

Gde ima grozd dužine do 60 cm i težine do čak četiri kilograma?

Svi koji ih vide čude se njihovoj veličini. Grožđe sazreva nešto kasnije i ukusno je, kaže vlasnik neobičnog grozda, voćar Mijat Stanišić iz Hrvatske.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 212
  • 99
  • 0

Kada sam pre nekoliko dana u grupi "Sačuvajmo stare sorte" na fejsbuku objavio fotografije neobično velikih grozdova Mijata Stanišića iz Ljupine kod Nove Gradiške u Hrvatskoj nisam znao da će izazvati veliku pažnju uz zanimljive poruke i komentare.

I sam sam se začudio jer u novinarskoj karijeri dužoj od 40 godina u kojoj sam najviše pratio poljoprivredne teme, nisam video vinovu lozu sa tolikim grozdovima. Domaćin Stanišić, inače uspešan voćar - uzgaja šljive, jabuke, leske, a podigao je i mlade zasade oraha i krušaka, kaže da je pre dve godine na toj brajdi u dvorištu ubrao jedan grozd dugačak čak 60 centimetara i težak 3,8 kilograma.

Iako još nije zrelo, ovog leta na toj vinovoj lozi ima više grozdova dugačkih pedesetak centimetara, a procenjuje da su teški i do tri kilograma.

"Svi koji ih vide čude se njihovoj veličini. Grožđe sazreva nešto kasnije i ukusno je. Sadnicu te vinove loze nabavio sam pre petnaestak godina od Mate Ordanića iz Cernika. Nažalost ne znam kako se zove“, kaže Mijat otkrivajući da je prvobitno mislio da se radi o kardinalu.

Treba sačuvati ovu nepoznatu, ali i druge stare sorte

I Novogradiščanin Slavko Sremac, čija se porodica tradicionalno bavila uzgojem vinove loze, i pokretač je međunarodnog ocenjivanja vina u Novoj Gradiški, odgovara da ne zna o kojoj se sorti grožđa na fotografiji radi, ali napominje da u starom porodičnom vinogradu ima nekoliko pojedinačnih sorti takođe nepoznata imena koje bi svakako trebalo sačuvati.


Tagovi

Mijat Stanišić Neobičan grozd Mega grozd Stare sorte vinove loze Slavko Sremac


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 35-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, svojevremeno saradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u porodičnom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorti jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]