Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba u Topoli
  • 02.10.2022. 09:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Oplenačka berba drugog vikenda oktobra - u slavu grožđa i vina

Tih oktobarskih dana, Topola postaje mesto na kojem se okuplja veliki broj ljudi. Oni tri dana slave berbu grožđa, degustiraju vina i provode se uz muziku koju vole.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 408
  • 136
  • 0

Manifestacija Oplenačka berba u Topoli u centru Šumadije, 59. po redu, biće održana tradiconalno drugog vikenda oktobra, a ove godine to je od 7. do 9. u mesecu. Tada će biti organizovan i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva.

Na bini, na Vinskom trgu, u centru Topole, sva tri dana Oplenačke berbe smenjuju se kulturno-umetnička društa iz Srbije i okruženja, sa reprezentativnim koreografijama iz svog kraja. Program upotpunjuju i nastupi muških i ženskih pevačkih grupa sa izvornim narodnim pesmama, kao i solisti na tradicionalnim muzičkim instrumentima.

Ovaj kulturno-umetnički program organizuje se u saradnji sa kulturno-umetničkim društvom "Oplenac" iz Topole, navodi se na sajtu Kulturnog centra ove varošice.

Slavaljenje grožđa i narodnog stvaralaštva (foto: Biljana Nenković)

Ovu manifestaciju Šumadinci jednostavno zovu Vašar u Topoli. O topolskom vašaru pevao je pesnik Dobrica Erić (Vašar u Topoli), dok su, pre njega narodni pevači svedočili da u tom događaju uživaju - Obraše se vinogradi, dole kraj Topole (pesma je postala obeležje Oplenačke berbe).

Grožđe i vino krepili su zdravlje, bili izvor snage umornom seljaku koji je često bivao ratnik, budeći uspavano veselje, podstičući razonodu i zabavu. Tih oktobarskih dana, Topola postaje mesto na kojem se okuplja veliki broj ljudi. Oni tri dana slave berbu grožđa, degustiraju vina i provode se uz muziku koju vole, ističe se na sajtu Turističke organizacije mesta.

Šta je novo?

Kao i svake godine i ove je planirano XVIII Međunarodno ocenjivanje vina i rakije u Kraljevskoj vinariji za 04. oktobar sa početkom od 10 časova. Prvog dana Oplenačke berbe u petak najpre će se u 10 časova održati Dečji program, a potom u 14 časova Svečano otvaranje na pozornici na otvorenom u Karađorđevom gradu.

Pored nebrojeno štandova sa domaćim proizvodima ovog i okolnih krajeva, na Oplenačkoj berbi drugi put će se organizovati i izložba sitnih životinja, koju organizuje Udruženje odgajivača sitnih životinja Belosavci, piše Toppress

Prvog dana manifestacije, životinje će se ocenjivati, drugi dana razgledati, a treći je planiran za dodelu pehara i diploma. Više informacija o učestvovanju, možete saznati na broj 062/8150319 - Filip (za živinu i golubove) i na 064/4649775 - Miloš (kuniće i zečeve).

U ponudi domaći proizvodi

Drugog dana Oplenačke berbe u Topoli se organizuje i takmičenje u kuvanju gulaša "Kraljevski kotlić". Ekipe same odlučuju koji gulaš će da spremaju: goveđi, svinjski ili od divljači. Isto tako ekipe nose svoju opremu: drva ili plinsku bocu i ostalu potrebnu opremu. Svim učesnicima manifestacije, biće uručene zahvalnice za učešće u takmičenju a za prve tri ekipe, nagrada je pehar i diploma.

Ekipe koje žele da učestvuju u takmičenju u spremanju gulaša, treba da se prijave na mejl adresu: jasminadjurdjevic555@gmail.com ili na telefon: 060/ 700-65-10 ili 060/34-64-364, zaključno sa 05.10.


Tagovi

Oplenačka berba Topola Berba grožđa Manifestacija Sabor izvornog narodnog stvaralaštva Kraljeviski kotlić Izložba sitnih životinja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P