Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba loze
  • 28.03.2023. 12:00

Još nije kasno za zimsku rezidbu vinove loze

Jedna od najvažnijih mera jeste zimska rezidba vinove loze. Ona će nam pomoći da postavimo broj okaca, koja će nam dati rod, te možemo da balansiramo između kvaliteta roda i plodnosti, kaže novosadski vinogradar.

Foto: Nikola Tucović
  • 202
  • 45
  • 0

Vinogradi se trenutno nalaze u fazi pred kretanje vegetacije. Potrebno je popraviti stubove, zategnuti žice, ali i orezati zasad. 

"Jedna od najvažnijih mera jeste zimska rezidba vinove loze. Ona će nam pomoći da postavimo broj okaca, koja će nam dati rod, te možemo da balansiramo između kvaliteta roda i plodnosti, tako da bi naša vina imala kvalitet kakav mi želimo", rekao je vinogradar iz Novog Sada Bojan Mandić, dodajući da se od uzgojnih oblika u sremskom rejonu najviše koristi gijot ili rojatska kordunica.

Sačuvati se od kasnih prolećnih mrazeva

Kako na vreme rezidbe utiče pre svega klima, Mandić je odlučio da na ovu meru sačeka što je duže moguće.

Na vreme rezidbe utiče pre svega klima

"Zimska rezidba se može raditi od početka novembra, kroz čitavu zimu, do kretanja zimskih pupoljaka, a i kasnije. Važno je samo da ne dođe do oštećenja krenulih lastara. Najveća tema trenutno u vinogradarstvu je kako da se prilagodimo promenama koje su nastale sa klimom. Sa kasnijom rezidbom možemo da odložimo kretanje okaca i na taj način sačuvamo se od kasnijih zimskih mrazeva."

Mandić dalje navodi da svaki lastar debljine olovke koji je prošao zimski period može da donese rod i smatra se da će imati dovoljno snage da "izgura". Potom se čokoti mogu očistiti od čepova jer nakon ove operacije sledi plevljenje vinograda.

Detaljnije o rezidbi u ovom videu:

 


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Zimska rezidba Vinova loza Bojan Mandić Plevljenje vinograda Prolećni mrazevi Lastari Uzgojni oblici


Autor

Nikola Tucović

Više [+]

Novinar emisije Farma