Jedna od najvažnijih mera jeste zimska rezidba vinove loze. Ona će nam pomoći da postavimo broj okaca, koja će nam dati rod, te možemo da balansiramo između kvaliteta roda i plodnosti, kaže novosadski vinogradar.
Vinogradi se trenutno nalaze u fazi pred kretanje vegetacije. Potrebno je popraviti stubove, zategnuti žice, ali i orezati zasad.
"Jedna od najvažnijih mera jeste zimska rezidba vinove loze. Ona će nam pomoći da postavimo broj okaca, koja će nam dati rod, te možemo da balansiramo između kvaliteta roda i plodnosti, tako da bi naša vina imala kvalitet kakav mi želimo", rekao je vinogradar iz Novog Sada Bojan Mandić, dodajući da se od uzgojnih oblika u sremskom rejonu najviše koristi gijot ili rojatska kordunica.
Kako na vreme rezidbe utiče pre svega klima, Mandić je odlučio da na ovu meru sačeka što je duže moguće.
"Zimska rezidba se može raditi od početka novembra, kroz čitavu zimu, do kretanja zimskih pupoljaka, a i kasnije. Važno je samo da ne dođe do oštećenja krenulih lastara. Najveća tema trenutno u vinogradarstvu je kako da se prilagodimo promenama koje su nastale sa klimom. Sa kasnijom rezidbom možemo da odložimo kretanje okaca i na taj način sačuvamo se od kasnijih zimskih mrazeva."
Mandić dalje navodi da svaki lastar debljine olovke koji je prošao zimski period može da donese rod i smatra se da će imati dovoljno snage da "izgura". Potom se čokoti mogu očistiti od čepova jer nakon ove operacije sledi plevljenje vinograda.
Detaljnije o rezidbi u ovom videu:
Foto prilog
Tagovi
Autor