Vrlo rana, kao i vrlo kasna rezidba ima za posledicu kasnije pupljenje i kasnije zrenje grožđa.
Običaj rezidbe vinograda na dan Svetog Trifuna u potpunosti uvažava klimatske prilike u našim vinogorjima. Do sredine februara se javljaju jaki zimski mrazevi, a posle toga nastupa toplije vreme, povoljno za obavljanje rezidbe. U to doba se, prema rečima višeg stručnog saradnika u PSSRS Milovana Ćućića, precizno može utvrditi zdravstveno stanje i rodnost zimskih okaca, kako bi se obavila pravilna rezidba i na čokotima ostavio potreban broj rodnih okaca za donošenje određene visine prinosa i kvaliteta grožđa u narednoj vegetaciji.
"Osnovni period rezidbe u našim uslovima je mart i početak aprila, što ukupno iznosi 30-40 dana. Jesenja i zimska rezidba se obavljaju u većim zasadima kako bi se uspela završiti do početka kretanja okaca", navodi Ćićić.
Veliki broj sorti, i uzgojnih oblika vinove loze, zahtevaju pažljivu i znalačku rezidbu. Neki vinogradari se u tom poslu ne snalaze najbolje, pa prave greške koje se kasnije teško popravljaju. Često se to ne može ni učiniti.
Zato treba poštovati osnovna pravila rezidbe:
Treba znati da sve dok loza "miruje" vlada negativan pritisak, ističe savetodavac, pojasnivši da "čim lozu orežemo nastupi prodiranje vode u lastare, pa se zbog toga smanjuje njena otpornost na niskim temperaturama".
Zimski pupoljci podnose -13 do -15°C, jednogodišnji lastari -18 do -20°C, a staro drvo do -25°C. Vrlo rana, kao i vrlo kasna rezidba ima za posledicu kasnije pupljenje i kasnije zrenje grožđa. Prekasna rezidba pojačava "suzenje", gubitak hranjivih materija a ponekad i "gušenje" pupoljaka.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]Tagovi
Autorka