Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pretakanje vina
  • 06.12.2024. 07:30

Kada pretakati vino opcijom "bačva-bačva", a kada birati otvoreni pretok?

Pretakanjem vina poboljšavaju se njegov ukupni kvalitet i ukus, a pretok može biti otvoren ili zatvoren.

Foto: Shutterstock/franco lucato
  • 131
  • 11
  • 0

U procesu proizvodnje vina pretakanje je značajna podrumska radnja kojom se vino odvaja od čvrste faze vinskog taloga, kvasaca, vinskog kamena i drugih čvrstih čestica kao što su delovi semenke, kožice bobice, peteljke.

Pretakanjem vina poboljšavaju se ukupni kvalitet i ukus vina, a pretok može biti otvoren ili zatvoren.

Zavisi od karaktera i sastava vina

Kako pojašnjava stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo Alen Predić, viši stručni saradnik u PSSRS, zatvoreni, uz dodatno sumporisanje, se obavlja ukoliko je grožđe bilo bolesno ili oštećeno ili ima nedovoljnu količinu šećera i kiselina.

"U tom slučaju zatvoren pretok se radi po principu bačva-bačva kako vino ne bi došlo u kontakt sa vazduhom", ističe Predić, dodavši kako se u svim drugim primerima, a nakon završenog vrenja, preporučuje otvoreni pretok po principu bačva-otvorena posuda-bačva.

Otvorenom vrstom pretoka, kako dodaje, vino dolazi u kontakt sa vazuduhom odnosno kiseonikom, zbog čega dolazi do vezivanja nekih materija u vinu i do njihovog prevođenja u netopiv oblik. Takođe, neznatno se gube isparljive materije, ali se zato rešavamo nekih nepoželjnih gasova kao što su SO2, CO2 i drugih.

Koliko puta će se pretakati, zavisi od karaktera i sastava vina, kao i načina tehnologije i dužine vremena čuvanja. Najviše se obavlja u prvoj godini, dva do tri. U drugoj godini do dva pretakanja, a u trećoj jedno.

Nije dobro ni prerano početi

Prema rečima ovog stručnjaka, da bi vino zadržalo svežinu i čistoću u mirisu i ukusu, potrebno je prvi pretok uraditi odmah nakon završetka alkoholne fermentacije.

"Rani prvi pretok se sprovodi 7 do 14 dana nakon završetka alkoholne fermentacije kako bi se uklonile nečistoće u mirisu i ukusu kao i kod vina kod kojih nije izvršeno bistrenje šire i kod onih sa nižim ukupnim kiselinama", dodaje.

Normalan prvi pretok se sprovodi 14 do 30 dana nakon završetka fermentacije, a kasni prvi pretok 30 do 90 dana. Predić napominje da vreme prvog pretakanja zavisi od načina fermentacije, sadržaja ekstrakta, kiselina i zdravstvenog stanja vina kao i vremenskih uslova. Drugo pretakanje, kako kaže, treba obaviti zbog taloga koji se nalazi u vinu u toku ležanja i njegove izgradnje.

Kako sprečiti kvarenje vina?

"U toplijim danima taj talog je potencijalni nosilac kvarenja. Drugo pretakanje je potrebno obaviti i onda kad vino posle prvog, još nije potpuno čisto i kad u pogledu ukusa i mirisa nije došlo do punog izražaja", pojašnjava Predić, navodeći kako je to šest do osam nedelja posle prvog pretakanja, pre nego što nastupe topliji dani, tj. najkasnije u aprilu ili maju, a u nekim krajevima i pre.

Međutim, napominje da nije dobro ni prerano početi sa drugim pretakanjem, pogotovo ako čišćenje vina ide sporo. U tom slučaju vino je čisto samo u gornjim slojevima, dok je prema dnu još mutno. Iz tog razloga preranim pretakanjem ostaje mutno.


Tagovi

Pretakanje vina Proizvodnja vina Podrumska radnja Alen Predić Otvoreno pretakanje Zatvoreno pretakanje Kada pretakati vino


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.