Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje loze
  • 21.01.2023. 13:30

Kako kalemiti vinovu lozu?

Više je načina kalemljenja. Važno je napraviti pravi izbor s obzirom na vreme i mesto.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 2.410
  • 96
  • 0

Vinova loza se može razmnožavati generativno i vegetativno. Prvo se primenjuje samo u naučne svrhe u cilju dobijanja novih sorti. Za potrebe prakse vinova loza se razmnožava vegetativno jer se ovim načinom iz pupoljka osobine sorte verno prenose na potomstvo. Ono se može obaviti reznicama, položenicama i kalemljenjem.

Kalemljenje je radnja kojom se živi deo jednog čokota sa pupoljkom spaja sa živim delom drugog čokota, koji već ima ili će imati koren. Ovako spojeni delovi nazivaju se kalem. Donji deo kalema je podloga - hipobiont, a gornji plemka - epibiont, pojašnjava Alen Predić iz Savetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS. 

Načini kalemljenja:

  • Kalemljenje na zrelo (podloga i plemka iste debljine)
  1. Kalemljenje u procep
  2. Englesko spajanje na jezičak
  3. Kalemljenje na spavajući pupoljak
  • Kalemljenje na zrelo (podloga deblja od plemke)
  1. Kalemljenje u poluprocep
  2. Kalemljenje pod koru
  • Kalemljenje na zeleno (podloga i plemka iste debljine)
  1. Prosto spajanje
  2. Kalemljenje u procep
  3. Kalemljenje na budni pupoljak

Ovaj posao se može izvoditi u toku zima-proleće, proleće-leto ili leto-jesen, na stalnom mestu-vinogradu, rastilu ili lozištu (otvoreni prostor) ili u kalemarnici (zatvoreni prostor). Kada je u pitanju materijal s kojim se radi, kalemljenje može biti na zrelo, na zeleno ili zrelo na zeleno. S obzirom na način na koji se izvodi, može biti ručno ili mašinsko.

Kalemljenje loze u procep (na zrelo)

Ovaj način se u vinogradu radi na jednogodišnju ili dvogodišnju podlogu, navodi savetodavac, istakavši da u proleće kada okca nabubre stablo se preseče makazama na oko tri cenimetra ispod površine zemlje. Sačeka se 10 do 15 dana da se završi fenofaza suzenja kako se plemka ne bi ugušila u soku.

"Presek na podlozi se zatim zagladi oštrim nožem i načini procep dužine tri do četiri centimetara. Plemka se priprema zasecanjem bez pravljenja ramena, zasecanjem i pravljenjem ramena ili zasecanjem i pravljenjem kosih ramena. Kod ovog načina kalemljenja potrebno je da zemljište u proleće ne bude preterano vlažno i da je dovoljno toplo", ističe Predić.

Vinova loza: Vegetativni način razmnožavanja

Posle ubacivanja plemke u procep, plemka se vezuje i pravi se humka kojoj se mora održavati mrvičasta struktura tokom vegetacije.

Englesko spajanje na jezičak

Ovo kalemljenje se izvodi u periodu mart-april, a podešava se, kako pojašnjava stručnjak, tako da okalemljene reznice budu u zagrejanoj prostoriji-stratifikali, u periodu najintenzivnijeg stvaranja kalusa, prema vrsti i sorti loze.

"Reznice loznih podloga izvađene iz trapa potapaju se oko tri dana u bazene s tekućom vodom da bi nadoknadile izgubljenu vodu i postale pogodnije za kalemljenje. S reznica se skidaju sva okca, a ispod donjeg okca pravi se rez na dva do tri milimetra", kaže i dodaje da se reznice plemenite loze potapaju u vodu na oko 24 sata pre kalemljenja.

Plemka za kalemljenje priprema se tako što se iznad okca ostavi deo članka (internodija) dužine jedan centimetar. Presek mora biti blago kos sa suprotne strane okca. Ispod okca ostavi se deo članka do sledećeg kosog reza.

Posle pripreme reznice podloge i plemke za kalemljenje, kalemar uzima reznicu podloge i na njoj sa strane gde je bilo okce pravi kosi rez čiji je presek 1,5 puta duži od prečnika reznice. Na gornjoj trećini kosog preseka reznice pravi se jezičak idući nožem do osnove preseka vodeći računa da ne radi cepanje. Na plemci sa strane okca pravi se identičan zahvat posle čega se radi uklapanje jezičaka.

"Srastanje-kalusiranje spojenog mesta radi se u zagrejanoj prostoriji-stratifikali, a obrazovanje korena-ukorenjivanje u lozištu. Kod ovog načina kalemljenja nisu potrebni ni kalem vosak ni vezivo", naglašava Predić.

Kalemljenje loze na spavajući pupoljak

Ovo kalemljenje se obavlja u toku avgusta ili septembra na podlogu zasađenu u proleće. Pupoljci za kalemljenje spavajućim pupoljkom uzimaju se s dugih i umereno debelih lastara, jer na takvim ima najviše dobro razvijenih. Pre kalemljenja lastarima se odseca donji deo na kojem su pupoljci slabo razvijeni i vršni deo na kojem su nedovoljno zreli.

"Podloga ne treba da bude starija od jedne godine, jer je kod starijih podloga prijem slabiji", kaže savetodavac, dodavši da nisu poželjne podloge koje su na mestu kalemljenja tanje od pet ili deblje od 12 mm. Za kalemljenje na spavajući pupoljak najpogodnije su podloge debljine od šest do osam milimetra.

Sprovodi se tako što se plemka umeće pod koru podloge, a zatim pričvršćuje vezivom. Neposredno iznad površine zemlje (10-15 cm) kalemarskim nožem izreže se deo podloge, zatim se napravi uzdužni i poprečni presek na kori podloge u obliku slova T. Potom se deo plemke sa pupoljkom stavi na pripremljeno mesto i veže.

Kalemljenje loze u poluprocep

Kalemljenje na zrelo u poluprocep je slično onom u procep. Na podlozi koja je deblja od plemke umesto da se pravi procep skroz preko srži, pravi se samo sa jedne strane do srži, a plemka se zaseče u vidu sečiva od noža.

Kalemljenje loze pod koru

Ovaj način kalemljenja loze na zrelo primenjuje se kada je podloga deblja od plemke. Kalemljenje se radi u proleće od kretanja sokova u podlozi do oko polovine aprila. Podloga se na željenoj visini prekrati i presek zaravna oštrim nožem. Nakon toga kora se zaseče vertikalno prema dole u dužini od tri centimetra. Plemka se priprema tako što se zaseče pravljenjem kosog reza preko internodije (članka). Plemka se posle umetanja pod koru veže, a presek podloge premaže voskom.

Kalemljenje loze prostim spajanjem na zeleno

Najpogodniji termin za ovaj način kalemljenja, kada su podloga i plemka iste debljine, je u vreme intenzivnog porasta loze od 15. maja do 15. juna. Podloga je dobra kada više nije zeljasta već otvrdne toliko da se prstima ne može zgnječiti i da se na njenom preseku vidi još zelena srž sa jasnim prstenom drvenih slojeva oko nje. Lastari su pogodni za kalemljenje kad im internodije dobiju izvesnu elastičnost i pri savijanju se ne lome.

"Podloga se pre kalemljenja priprema tako što se na jedan dan ranije, vrh lastara prekrati na 10 cm iznad mesta kalemljenja, ukloni se lišće, zaperci, vitice i pupoljci. Sa lastara koji su uzeti kao plemke treba ukloniti svo lišće do sredine peteljke, zaperke, vitice i vrhove", navodi savetodavac i kaže da je plemke je najbolje uzimati neposredno pred početak ovog posla.

Visina kalemljenja je oko 10-80 cm. Postoje dva načina: pravljenjem kosog reza preko internodije (češći slučaj) ili pravljenjem kosog reza preko nodusa. Za vezivanje spojenog mesta koristi se gumena traka. Pola sata posle može se približno oceniti da li će se kalem primiti jer se na vrhu okalemljenog lastara pojavi kap soka.

Kalemljenje loze u procep (na zeleno)

Ovo je, prema rečima savetodavca, najrasprostranjeniji način kalemljenja na zeleno u mnogim zemljama kada su podloga i plemka iste debljine. Vreme i način pripreme podloge su isti kao i za prosto spajanje na zeleno.

"Na pogodnom delu lastar podloge se prekrati preko internodije na oko dva do tri centimetra iznad kolenca. Zatim se pravi procep do kolenca, a dijafragma se ne sme povrediti. Posle toga se uzima plemka iste debljine sa jednim okcem pa se ispod kolenca sa leđne i trbušne strane zaseče u dužini dva do tri centimetra. U načinjeni procep podloge smešta se plemka tako da se dodiruje sa donjim delom procepa odnosno ivicom dijafragme", pojašnjava i navodi kako se potom spojeno mesto vezuje gumicom počevši od gornjeg kraja na dole, tako da se kraj veziva pričvrsti na kolencu ili ispod njega.

Kalemljenje na budni pupoljak

Ovaj način je veću primenu našao u voćarstvu nego u vinogradarstvu. Vreme počinje polovinom juna kada se kora lako odvaja od drveta. Podloga se priprema tako što se uklanjaju listovi i zaperci sa lastara čija je dužina 40-60 cm. Iznad mesta kalemljenja ostavlja se jedno kolence sa listom i na oko dva centimetra iznad obavi se prekraćivanje. Tehnika se sastoji u tome što se kora u gornjoj trećini podloge internodije zaseče u obliku slova T.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Kalemljenje Vinova loza Kalemljenje na budni pupoljak Kalemljenje loze pod koru Kalemljenje loze Alen Predić Kalemljenje loze u procep


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.