Pretraživanje tekstova
Osnovno obeležje ove faze je rast bobica, a uporedo sa njima rastu i lastari, zaperci i lišće. Kako održavati zasad?
Životni ciklus svake biljke naziva se ontogeneza i predstavlja period od sadnje do momenta odumiranja biljke. Kod čokota ona traje 30 do 50 godina. Godišnji ciklus razvoja vinove loze odvija se kroz dva perioda, a to su period vegetacije (sedam meseci) i period zimskog odmora (pet meseci).
"U periodu vegetacije vinova loza ima listove, razvija lastare, cvasti, grozdove, obrazuje okca i pupoljke i donosi rod. Period zimskog odmora je vreme kada su svi životni procesi svedeni na minimum", ističe stručnjak Alen Predić iz PSSRS.
Period vegetacije odvija se, dodaje, kroz šest fenofaza razvoja:
"Fenofaza razvoja zelenih bobica počinje zametanjem bobica odnosno završetkom oplodnje. Osnovno obeležje ove faze je rast bobica, a uporedo sa njima rastu i lastari, zaperci i lišće. Početak faze kod većine sorti je približno isti", ističe ovaj savetodavac dodajući da ona počinje u prvoj polovini juna.
Dinamika rasta bobica se menja, u početku je intenzivna, a potom veoma usporena.
Zlatasto žutilo vinove loze može biti pogubno po rod. Evo kako da ga prepoznate i suzbijete
Kad bobica dostigne krupnoću šest do devet milimetara zaustavlja se njihovo opadanje. Predić pojašnjava kako je boja mladih bobica zelena zbog prisustva hlorofila u pokožici. Kraj fenofaze je prepoznatljiv po promeni boje pokožice.
Kod belih sorti zelena boja prelazi u žućkastu, a kod crnih sorti u različite nijanse crvenkaste. U zavisnosti od svojstva sorte, trajanje ove fenofaze je različito i traje 30 do 60 dana.
Radovi koji se obavljaju u vinogradu tokom ove fenofaze su obrada zemljišta i uništavanje korova, navodnjavanje, vezivanje zelenih lastara, prekraćivanje vrhova osnovnih lastara i zaperaka kao i zaštita od bolesti i štetočina, poručuje.
Tagovi
Alen Predić Razvoj zelenih bobica Fenofaze razvoja vinove loze Radovi u vinogradu Uništavanje korova Štetočine u vinogradu
Autorka
Više [+]
Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjanje obolelih delova, njihovo iznošenje i spaljivanje daleko od zasada.