Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 28.06.2024. 12:00

Koje radove obaviti u ovoj fenofazi razvoja u vinogradu?

Osnovno obeležje ove faze je rast bobica, a uporedo sa njima rastu i lastari, zaperci i lišće. Kako održavati zasad?

Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de
  • 417
  • 39
  • 0

Životni ciklus svake biljke naziva se ontogeneza i predstavlja period od sadnje do momenta odumiranja biljke. Kod čokota ona traje 30 do 50 godina. Godišnji ciklus razvoja vinove loze odvija se kroz dva perioda, a to su period vegetacije (sedam meseci) i period zimskog odmora (pet meseci).

"U periodu vegetacije vinova loza ima listove, razvija lastare, cvasti, grozdove, obrazuje okca i pupoljke i donosi rod. Period zimskog odmora je vreme kada su svi životni procesi svedeni na minimum", ističe stručnjak Alen Predić iz PSSRS.

Period vegetacije odvija se, dodaje, kroz šest fenofaza razvoja:

  • kretanje sokova (suzenje loze);
  • kretanje okaca, rast lastara i cvasti;
  • cvetanje i oplodnja;
  • razvoj zelenih bobica;
  • sazrevanje grožđa i
  • sazrevanje lastara i opadanje lišća.

Voditi računa o zaštiti od štetočina i bolesti

"Fenofaza razvoja zelenih bobica počinje zametanjem bobica odnosno završetkom oplodnje. Osnovno obeležje ove faze je rast bobica, a uporedo sa njima rastu i lastari, zaperci i lišće. Početak faze kod većine sorti je približno isti", ističe ovaj savetodavac dodajući da ona počinje u prvoj polovini juna.

Dinamika rasta bobica se menja, u početku je intenzivna, a potom veoma usporena.

Zlatasto žutilo vinove loze može biti pogubno po rod. Evo kako da ga prepoznate i suzbijete

Kad bobica dostigne krupnoću šest do devet milimetara zaustavlja se njihovo opadanje. Predić pojašnjava kako je boja mladih bobica zelena zbog prisustva hlorofila u pokožici. Kraj fenofaze je prepoznatljiv po promeni boje pokožice.

Kod belih sorti zelena boja prelazi u žućkastu, a kod crnih sorti u različite nijanse crvenkaste. U zavisnosti od svojstva sorte, trajanje ove fenofaze je različito i traje 30 do 60 dana.

Radovi koji se obavljaju u vinogradu tokom ove fenofaze su obrada zemljišta i uništavanje korova, navodnjavanje, vezivanje zelenih lastara, prekraćivanje vrhova osnovnih lastara i zaperaka kao i zaštita od bolesti i štetočina, poručuje.


Tagovi

Alen Predić Razvoj zelenih bobica Fenofaze razvoja vinove loze Radovi u vinogradu Uništavanje korova Štetočine u vinogradu


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!