Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinove loze
  • 26.06.2024. 14:00

Protiv grinje šiškarice vinove loze pomažu alge i piretrini

Grinja šiškarica vinove loze retko kada izaziva značajniju štetu u vinogadima. Ipak, na okućnicama, ako ima manje trsova može doći do prenamnoženja štetočine i sušenja listova.

Foto: Bojan Kecman
  • 246
  • 17
  • 0

Grinja šiškarica (Eryophies vitis) uzrokuje izrasline u vidu bradavica u kojima se nalaze sitne grinje koje je vrlo teško uočiti. Na naličju listova prisutna su udubljenja u kojima su takođe grinje koje, sisajući sokove, dovode do sušenja listova.

Drugi simptom napada grinja jeste formiranje kraćih internodija, odnosno kraćih mladica u vidu veštičije metle, a dolazi i do odumiranja pupoljaka. Takođe, listovi zbog uvrtanja uzrokovanog sisanjem sokova, mogu da dobiju cilindričan oblik, naročito na vrhu, pa takođe dolazi do njihovog sušenja.

Suzbijanje grinja

Najbolji način za suzbijanje štetočine jeste bakarno prskanje posle završetka vegetacije i pred početak kretanja vegetacije, u kombinaciji sa mineralnim uljima. To će dovesti do smanjenja potencijala prezimljujućih formi grinja koje prezimljavaju u pupoljcima.

Zlatasto žutilo vinove loze može biti pogubno po rod. Evo kako da ga prepoznate i suzbijete

Tokom proleća, najvažnija su prskanja u maju kada počinje intenzivan razvoj štetočine. Osim preparata na bazi aktivnih materija emamektin benzoat, spirodiklofen, heksitiazoks, abamektin, koje se najčešće koriste.

Mogu i organska sredstva

Pomažu i crvene, smeđe i zelene morske alge koje su pomešane sa biljnim ekstraktima, organskim azotom i ugljenikom.

Tu je i dobri stari beli luk koji takođe ima odličan efekat na grinje, bez obzira u kojem stadijumu razvoja se nalaze. Sumpor iz belog luka odličan je u njihovom uništavanju, a koristi se i za suzbijanje pepelnice i plamenjače vinove loze.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Grinja šiškarica Sušenje listova vinove loze Bakarno prskanje Organska sredstva Suzbijanje grinja Beli luk


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.