Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajimo domaće
  • 26.04.2019. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Sremski Karlovci

Porodica Bajilo ima najveći zasad sile na svetu

Poslednjih godina sve više se govori o potrebi značajnijeg gajenja autohtonih i novostvorenih sorti vinove loze. Jedna od takvih sorti je i sila. To je prepoznala i porodica Bajilo u Sremskim Karlovcima. Evo i zašto.

  • 948
  • 62
  • 0

"May the Force be with you", neka sila bude s tobom, faza je koja je korišćena u globalno popularnom serijalu "Ratovi zvezda". Da sam kojim slučajem vinogradar i da imam zasade pod ovom sortim sigurno bih ovu rečenicu iskoristio u markentiške svrhe. 

Priznanje za najveći zasad sile na svetu

Nije kasno ni da to uradi  porodica Bajilo u Sremskim Karlovcima, koja pod ovom sortom ima četiri hektra, što je ujedno i najveći zasad pod silom na svetu. To je i zvanično potvrdio i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu dodelivši u februaru priznanje ovoj porodici.

U vinogradarsko - vinarskom svetu "rezultat" može da se napravi na dva načina. Da se višak novca iz građevine, prodaje automobila, papira, lekova, i ko zna čega uloži u vinograd, mehanizaciju, podrum, agronome, enologe, ili da se, mukotrpno, iz generaciju u generaciju posao prenosi s kolena na koleno. Porodica Bajilo pripada ovim drugim. Nekada nam je sagovornik bio Predrag Bajilo koji je, vrlo promišljeno, i na vreme, posao preneo na sinove. Ugrubo, Stevo je uglavnom zadužen za poslove u vinogradu, a Petar je posvećen prodaji. Njega ćete najčešće zateći u podrumu u centru Sremskih Karlovaca.

Ekonomista pravi organska vina za probirljive kupce

Petar Bajilo: Prioritet na domaćem

Sagovornik sa ponosom ističe da je 90% njihovih vinograda pod "našim" sortama.
"Osim sile tu je italijanski rizling, klon 54 koji je odabran na Institutu u Sremskim Karlovcima. Zatim tu su i neoplanta, petra i probus. Prošle godine smo počeli i sa bioproizvodnjom. Posadili smo panoniju i moravu.  

Sila, u najkraćem
Ime SILA nadenuo je Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Sima Lazić iskoristivši početna slova svog imena i prezimena. On je sa saradnicima stvorio sortu za bela vina ukrstivši kevedinku i šardone. Oni koji je gaje, kažu da je Sila vrlo pouzdana sorta jer svake godine redovno i obilno rađa. Vino je sveže sa blagom ali prepoznatljivom voćnom aromom šardonea. 

Silu naročito vole žene

Petar Bailo navodi i zbog čega su se odlučili da podignu četiri hektara pod silom. "Sila dosta rodi. Ima jako dobre kiseline i šećere. Na kraju, jako lepo se u čaši pronađe. To su mušterije prepoznale. I što je najvažnije - kupuju to vino. Žene naročito vole silu. Dešava nam se da kada u podrum dođu momak i devojka, muž i žena, i kada se dvoume oko vina, na kraju žena odluči koje će to biti. Svedene kiseline i muskatni miris su zaslužni zašto je ova sorta "kupila" žene."

Vinarija "Ambelos" manastira Kopolin: Despotova sablja u boci

Najslađi dinar od prodaje na pragu podruma

Uz 12 restorana koje snabdevaju, sagovornik ističe da im je prioritet da što više vina prodaju u samoj vinoteci u centru Sremskih Karlovaca. Uverili smo se i da se turisti smenjuju kao na traci. Mladi domaćin je ispraćao grupu Turaka i za razgovor je imao celih 10 minuta pre dolaska nove grupe. Uz domaće, Petar Bajilo kaže da im dolaze i turisti iz Izraela, ekspanzija je Indijaca i Kineza. Redovni su i Rusi, Poljaci, Grci, Nemci. Bude i gostiju iz Severne i Južne Amerike, a od nove godine i turista iz Australije. I za kraj, podrum Bajilo ćete u godini samo tri dana naći zaključan: za Božić, Vaskrs i porodičnu slavu Đurđevdan. Dakle, put pod noge, pa pravac Sremski Karlovci!


Tagovi

Vino Sila Predrag Bajilo Poljoprivredni fakultet Sima Lažić Vaskr


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."