• Gajimo domaće
  • 26.04.2019. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Sremski Karlovci

Porodica Bajilo ima najveći zasad sile na svetu

Poslednjih godina sve više se govori o potrebi značajnijeg gajenja autohtonih i novostvorenih sorti vinove loze. Jedna od takvih sorti je i sila. To je prepoznala i porodica Bajilo u Sremskim Karlovcima. Evo i zašto.

  • 265
  • 59
  • 0

"May the Force be with you", neka sila bude s tobom, faza je koja je korišćena u globalno popularnom serijalu "Ratovi zvezda". Da sam kojim slučajem vinogradar i da imam zasade pod ovom sortim sigurno bih ovu rečenicu iskoristio u markentiške svrhe. 

Priznanje za najveći zasad sile na svetu

Nije kasno ni da to uradi  porodica Bajilo u Sremskim Karlovcima, koja pod ovom sortom ima četiri hektra, što je ujedno i najveći zasad pod silom na svetu. To je i zvanično potvrdio i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu dodelivši u februaru priznanje ovoj porodici.

U vinogradarsko - vinarskom svetu "rezultat" može da se napravi na dva načina. Da se višak novca iz građevine, prodaje automobila, papira, lekova, i ko zna čega uloži u vinograd, mehanizaciju, podrum, agronome, enologe, ili da se, mukotrpno, iz generaciju u generaciju posao prenosi s kolena na koleno. Porodica Bajilo pripada ovim drugim. Nekada nam je sagovornik bio Predrag Bajilo koji je, vrlo promišljeno, i na vreme, posao preneo na sinove. Ugrubo, Stevo je uglavnom zadužen za poslove u vinogradu, a Petar je posvećen prodaji. Njega ćete najčešće zateći u podrumu u centru Sremskih Karlovaca.

Ekonomista pravi organska vina za probirljive kupce

Petar Bajilo: Prioritet na domaćem

Sagovornik sa ponosom ističe da je 90% njihovih vinograda pod "našim" sortama.
"Osim sile tu je italijanski rizling, klon 54 koji je odabran na Institutu u Sremskim Karlovcima. Zatim tu su i neoplanta, petra i probus. Prošle godine smo počeli i sa bioproizvodnjom. Posadili smo panoniju i moravu.  

Sila, u najkraćem
Ime SILA nadenuo je Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Sima Lazić iskoristivši početna slova svog imena i prezimena. On je sa saradnicima stvorio sortu za bela vina ukrstivši kevedinku i šardone. Oni koji je gaje, kažu da je Sila vrlo pouzdana sorta jer svake godine redovno i obilno rađa. Vino je sveže sa blagom ali prepoznatljivom voćnom aromom šardonea. 

Silu naročito vole žene

Petar Bailo navodi i zbog čega su se odlučili da podignu četiri hektara pod silom. "Sila dosta rodi. Ima jako dobre kiseline i šećere. Na kraju, jako lepo se u čaši pronađe. To su mušterije prepoznale. I što je najvažnije - kupuju to vino. Žene naročito vole silu. Dešava nam se da kada u podrum dođu momak i devojka, muž i žena, i kada se dvoume oko vina, na kraju žena odluči koje će to biti. Svedene kiseline i muskatni miris su zaslužni zašto je ova sorta "kupila" žene."

Vinarija "Ambelos" manastira Kopolin: Despotova sablja u boci

Najslađi dinar od prodaje na pragu podruma

Uz 12 restorana koje snabdevaju, sagovornik ističe da im je prioritet da što više vina prodaju u samoj vinoteci u centru Sremskih Karlovaca. Uverili smo se i da se turisti smenjuju kao na traci. Mladi domaćin je ispraćao grupu Turaka i za razgovor je imao celih 10 minuta pre dolaska nove grupe. Uz domaće, Petar Bajilo kaže da im dolaze i turisti iz Izraela, ekspanzija je Indijaca i Kineza. Redovni su i Rusi, Poljaci, Grci, Nemci. Bude i gostiju iz Severne i Južne Amerike, a od nove godine i turista iz Australije. I za kraj, podrum Bajilo ćete u godini samo tri dana naći zaključan: za Božić, Vaskrs i porodičnu slavu Đurđevdan. Dakle, put pod noge, pa pravac Sremski Karlovci!


Tagovi

Vino Sila Predrag Bajilo Poljoprivredni fakultet Sima Lažić Vaskr


Autor

Đorđe Simović

Đorđe Simović

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi