• Vinarija Vujić
  • 28.08.2019. 10:00
  • Rasinski okrug, Aleksandrovac

Porodična tradicija proizvodnje vina stara jedan vek

Pradeda Radice Vujić, Gmitar je nakon povratka sa Solunskog fronta zasadio prokupac na jednom hektaru. U spomen na njega jedno od vina koje proizvodi vinarija Vujić dobilo je ime Gmitar, koje je i nagrađeno ove godine na Salonu vina u Paraćinu.

Foto: Jelena Lukić
  • 598
  • 102
  • 0

Vinarija Vujić iz Velje Glave kod Aleksandrovca je mlada porodična vinarija, ali je već na domaćim takmičenjima postigla odlične rezultate i bila vrlo zapažena.

"Imamo dobra vina zahvaljujući dugoj tradiciji uzgajanja vinove loze," kaže upravnik vinarije Borivoje Pribanović. Pradeda njegove supruge Radice Vujić, Gmitar je nakon povratka sa Solunskog fronta zasadio prokupac na jednom hektaru. Međutim, nije dugo uživao u vinu koje je pravio, jer je umro u 36. godini. U spomen na njega jedno od vina koje proizvodi vinarija Vujić dobilo je ime Gmitar.

Šta uraditi kada je čokot u stanju šoka?

Kapacitet vinarije je oko 12.000 litara godišnje

Vinarija Vujić je osnovana 2017. godine. "Rešili smo da obnovimo porodičnu tradiciju koja traje gotovo ceo vek. Vino Tamjanika i Gmitar do sada su osvajali veliko zlato, zlato, srebro i bronze. Time smo se istakli među malim vinarijama. Kapacitet vinarije je oko 12.000 litara godišnje i planiramo da povećamo proizvodnju. Takođe, planiramo i da širimo vinograd koji je sada na tri hektara," rekao je Pribanović.

Vinarija Vujić je sa vinom Gmitar na ovogodišnjem Salonu vina održanom u martu u Paraćinu osvojila veliku zlatnu diplomu - najviše priznanje salona. Nedavno su se takođe u Paraćinu predstavili na manifestaciji Vinska promenada koja ima za cilj da promoviše porodične vinarije.

Vinarija Vujić je osnovana 2017. godine

Porodična presa je stara stotinak godina

Pribanović kaže da njihov prokupac ide na klonsku selekciju Republike Srbije kako bi podmladio vinograd, a kako bi zadržao sadne kalemove iste vrste i sortimenta. "To se radi u Italiji. Pošto su stari čokoti, mora da se vidi od čega je podloga, kako bi se proizveli novi sadni kalemovi. Mi imamo prvenstvo da ih otkupimo od države, jer imamo ugovor sa državom," kazao je Pribanović.

Sve poslove u vinogradu i u vinariji radi samo njih četvoro. "Sve ručno radimo, jedino je muljača električna. Porodična presa je stara stotinak godina. Inače, ne koristimo nikakve hemijske preparate, samo prirodna sredstva za prskanje, na bazi bilja. Nemci i Švajcarci gledaju na svaku sitnicu, kada je reč o proizvodnji vina, tako da vodimo računa o svemu. Poslovica kaže - Vino se pravi u vinogradu, tako da je najvažnije kako se odgaji grožđe. Lako je da dobar proizvod pretvoriš u dobro vino," rekao je Pribanović.

Iskustva iz Slovenije primenio u porodičnoj vinariji 

Borivoje Pribanović je pet i po godina radio u vinariji Dveri pax katoličke crkve u Jarenini u Sloveniji. Nešto od onoga šta je naučio radeći tamo primenio je u svojoj vinariji. "To je stvarno savremena vinarija i mislim da tako nešto u Srbiji ne postoji. Vinograd im je na 73 hektara. Tamo sam sve radio, ali da bi sve to i primenio ovde potrebna je mehanizacija i oprema. Samo država može da nam pomogne da to nabavimo," kaže on. 

Zaštitni znak vinarije je zmaj, napravljen u Nemačkoj, koji u kandžama drži čašu sa bobicama od grožđa

Pojašnjava da se u Sloveniji i Austriji se IPARD programa dosta koristi. "Vinarija u Sloveniji je dala 300.000 evra za mašinu sa senzorima koja odvaja trula zrna na grozdu. Napred idu samo zdrava zrna, a ostala se odvajaju. Oni imaju prese koje vrede od 40.000 do 60.000 evra. Kako mi u Srbiji da zaradimo da sve to kupimo, a država skoro ništa ne daje seljaku?!" pita se Pribanović.

Nega organskog vinograda

Peter Veltman i Alan Karl posetili vinariju 

Vinarija Vujić svoja vina prodaje u Beogradu, a izvozi ih u Sloveniju i Švajcarsku. "U pregovorima smo za izvoz u Južnu Afriku, i za jedan kontigent za Ameriku, u San Francisko. U poseti su nam bili vinski ekspert Peter Veltman iz San Franciska i novinar, publicista, večiti putnik na motoru Alan Karl. Oni su bili u našoj vinariji i oduševili su se našim vinima. Na njihovim sajtovima su napisali sve lepo o našoj vinariji. Pre nekoliko dana su nam bili i Nemci koji su probali naše vino i oduševili se," istakao je Pribanović.

Vinarija ima sertifikat o bezbednosti proizvoda. Flaše su švajcarske, prehrambeni vosak je iz Italije, etikete su srpske i to na ćirilici. "Za zapadno tržište radimo dopunsku etiketu na engleskom jeziku. Zaštitni znak vinarije je zmaj, napravljen u Nemačkoj, koji u kandžama drži čašu sa bobicama od grožđa," rekao je Pribanović.

U maloprodaji boca prokupca vinarije Vujić košta 1.500, a tamjanike 1.000 dinara. "Mi smo možda napravili grešku što smo u startu napravili dobro vino jer sada moramo da održavamo taj nivo kvaliteta," u šali kaže Pribanović.


Foto prilog


Tagovi

Porodična vinarija Vinarija Vujić Prokupac Tajmanika Vinogradarstvo Borivoj Pribanović Radica Vujić Peter Veltman Alan Karl


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.