AgroKlub.rs

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Vinogradarstvo » Nega organskog vinograda

Nega organskog vinograda

Organska proizvodnja

Nega organskog vinograda

Datum: 07.10.2017. 12:30 |

1

Kategorija:

Vinogradarstvo

Da bi vinograd rodio, potrebna mu je nega tokom cele godine. Predstavljamo vam fitotehničke operacije.

Pravilno i uredno izvođenja svih agrotehničkih, a posebno fitotehničkih operacija garant su za uspeh u organskom vinogradarstvu. Pod tim se podrazumevaju: lačenje, uklanjanje zaperaka, defolijacija i zelene operacije.

Lačenje i uklanjanje zaperaka

Lačenje predstavlja uklanjanje svih suvišnih lastara u proleće sa stabla i glave čokota. Ova operacija se izvodi ručno, dok su lastarići mali (1 cm - 5 cm). Uklanjanje zaperaka, posebno u zoni cvasti ili grozdova, takođe se obavlja ručno.

"Razlog je što bolja oplodnja, osunčavanja grozdova, smanjenje vegetativne mase i redukcija uslova za razvoj patogena", piše za PSSS dipl.ing. Nemanja Konstantinović.

Defolijacija i zelene operacije

Prilikom izođenja ove mere, odnosno skidanja listova, treba biti vrlo obazriv. Preporučuje se rana defolijacija. Ona može da se izvodi samo u vreme sazrevanja grožđa, u zoni grozdova, gde su stariji listovi, sa smanjenim intezitetom fotosinteze.

U zelene operacije spada i prekraćivanje lastara, odnosno zalamanje, koje se izvodi ručno, uz primenu odgovarajućeg alata. Obavlja se više puta u toku vegetacije.

"Obično se lastari prekraćuju na 20 cm - 30 cm iznad gornje žice, to jest na delu gde se savijaju i padaju nadole", objašnjava Konstantinović.

Dopunske fitotehničke mere

U dopunske fitotehničke mere spadaju: uklanjanje suvišnih cvasti, kod stonih i vinskih sorti, radi proizvodnje kvalitetnijeg grožđa, prstenovanje lukova kod besemenih i stonih sorti za ubrzavanje sazrevanja i povećanja krupnoće bobica.

"Na slobodnim prostorima, oko vinograda, potrebno je zasaditi drveće i grmlje, posejati razne korisne biljke cvetnice, što podstiče naseljavanje korisnih insekata i ptica, kao i aktivnost korisnih mikroorganizma, predatora štetočina i doprinosi razvoju i stabilnosti agro-ekosistema", savetuje Nemanja Konstantinović.

Foto: Suhica / Pixabay

Broj pregleda članka: 1379; Uspešnost članka: 188.95

Izvor: Poljoprivredna stručna služba Srbije

Tagovi: Vinograd, Defolijacija, Lačenje, Zalamanje, Fitotehničke mere, Uklanjanje zaperaka, Nemanja Konstantinović

Ključne reči članka: nega, organskog, vinograda, uklanjanje, ručno, grozdova, konstantinović, izvodi, operacije, zaperaka, defolijacija, zelene, zelene operacije


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.