Pretraživanje tekstova
Zelena rezidba je dopunska mera, koja je važna za pravilan rast, razvoj i rodnost vinove loze. Ovaj posao namenjen je za kvalifikovane radnike, koji dobro poznaju uzgojne oblike i pravila rezidbe.
Zelena rezidba je dopunska mera, koja je važna za pravilan rast, razvoj i rodnost vinove loze. Predstavlja uklanjanje suvišnih lastara i prekraćivanje vrhova, kao i odstranjivanje ili zalamanje zaperaka i proređivanje listova.
Da bi se povećao kvalitet i ubrzalo sazrevanje stonih sorti, proređuju se cvetovi, cvasti, zelene bobice, grozdovi i prstenuju lastari.
Lačenje je najvažnija mera zelene rezidbe. Primenjuju se kada su lastari dužine 20 cm. Tamo gde su česti prolećni mrazevi, može i kasnije. Ovom merom se uklanjaju nerodni lastari sa stabla, glave i krakova čokota.
"Na uzgojnim oblicima niskog stabla to se radi isključivo ručno, a u špalirima sa srednje visokim i visokim stablom može i mehanizovano. Međutim, pošto mašine uklanjaju samo lastare koji su se razvili na glavi i stablu čokota, neophodno je ručno popravljanje", objašnjava dipl. ing Duško Jovanović iz PSSS Zaječar.
Dodaje da se odstranjuju jalovaci, pri čemu se vodi računa da se ostave oni koji su neophodni za obnovu kraka ili osušenog i izduženog rodnog čvora. Na kondirima i lukovima uklanjaju se lastari suočice, a ako je sklop veoma gust, može da se ukloni i neki rodni lastar.
Uz lačenje se uklanjaju i izdanci koji se razvijaju iz podloge - korenovog stabla.
Odsečeni lastari se sakupljaju i iznose iz vinograda. Lačenje se ne preporučuje onda kada je zbog izmrzavanja okaca razvijen mali broj osnovnih lastara.
Ovaj posao namenjen je za kvalifikovane radnike, koji dobro poznaju uzgojne oblike i pravila rezidbe.
Foto: Stefano Lubiana / Flickr
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Lačenje Zelena rezidba Lastari Vinograd
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Aleksandra Kekić
pre 7 godina
Poštovani, za stručne savete najbolje bi bilo da se obratite nadležnoj Poljoprivrednoj službi ili da potražite kontakt na: psss.rsHvala što nas pratite!