Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita loze
  • 16.06.2024. 10:00

Primena tečnih đubriva u vinogradima - šta treba znati

Idealna su za primenu kao startna đubriva, a svi hranljivi elementi nalaze se u vodorastvorljivom obliku, pa ih biljke mogu direktno usvajati.

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 166
  • 19
  • 0

Kod nas se zemljište u vinogradima najčešće đubri samo đubrivima u čvrstom stanju, dok se ona u tečnom stanju ponegde dodaju samo kroz list, uglavnom zbog nadoknade mikroelemenata. Međutim, kako navodi savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PSSS Vranje Suzana Jerkić, tečna đubriva imaju niz prednosti. Objašnjava kako i na koji način ih možemo primenjivati.

"Ustanovljeno je da je fertilizaciono dejstvo hranljivih elemenata u tečnim đubrivima veliko i da imaju mnogo prednosti u odnosu na čvrsta. Idealna su za primenu kao startna đubriva, a svi hranljivi elementi nalaze se u vodorastvorljivom obliku, pa se mogu direktno usvajati (izuzev dela materija iz suspenzija)", naglašava Jerkićeva.

Dalje, kaže, mogu se primeniti na najpovoljnije načine prema zemljištu, zahtevu biljke, ali i u uslovima bez navodnjavanja ili sa navodnjavanjem.

"Obezbeđuju najpovoljniju ishranu mikroelementima s obzirom na helatirajuća svojstva u odnosu na metale. Odlični su nosioci stimulirajućih materija i pesticida."

Različite vrste 

Kako dalje pojašnjava, tečna đubriva se prema količini mineralnih hraniva dele na:

  • azotna đubriva: tečni amonijak, amonijačna voda i azotni rastvori bez pritiska i sa pritiskom;
  • složena đubriva: rastvorena tečna složena i suspenziona tečna složena.

"Pokazalo se da vinova loza može deo hranljivih materija uzimati i kroz list (folijarno) kada se nanese u obliku rastvora. Taj način prihranjivanja efikasan je i pogodan kada treba veoma brzo nadoknaditi neki hranljivi element", kaže ona i dodaje da na ovaj način vinova loza dobija sve hranljive elemente koje uzima i putem korena, ali se takav način najčešće primenjuje za unošenje mikroelemenata.

Kako pravilno primeniti đubriva na strmim i zatravljenim vinogradima?

"Usvajanje elemenata pri folijarnoj ishrani najlakše se odvija preko epidermalnih ćelija iznad lisne nervature, lisnih dlačica, antiklinalnih zidova epidermalnih ćelija i najzad, preko ćelija zatvaračica stoma. S obzirom na to da se sorte vinove loze razlikuju, između ostalog, po veličini i maljavosti lista, sorte specifično reaguju na mineralnu ishranu."

Koje rastvore birati?

Danas postoje fabrički preparati specijalnih đubriva sa makroelementima i mikroelementima, a neki sadrže i stimulativne materije. Ovi preparati koriste se u koncentraciji 0,2-0,4%.

"Rastvor za folijarno prihranjivanje mora biti neutralne reakcije, u suprotnom bi se pojavile ožegotine na lišću. Ne bi trebalo prskati za vreme veoma toplog i vetrovitog vremena. Najpogodnije je oblačno umereno toplo i umereno vlažno vreme", kaže Jerkićeva.

Zlatasto žutilo vinove loze može biti pogubno po rod. Evo kako da ga prepoznate i suzbijete

Ukoliko su dani vrlo topli, onda se preporučuje prskanje u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim časovima.

"Prskanjem mladog lišća postiže se bolji efekat. U toku vegetacije prska se prema potrebi, a najčešće dva do četiri puta, prvi put pre cvetanja", zaključuje ona.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zaštita vinove loze Tečna đubriva Prednosti Suzana Jerkić PSSS Vranje


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".