Pretraživanje tekstova
Nekada je rezidba započinjala početkom januara, pa čak i početkom februara, ali poslednjih godina taj proces se sve više pomera prema ranijim terminima - ove godine možda već krajem oktobra
Rezidba je ključan i neizostavan deo vinogradarstva koji direktno utiče na rodnost i kvalitet vinove loze tokom godine. Ovaj proces obično započinje nakon što lišće opadne i biljka povuče sve hranjljive materije nazad u koren ili zemljište. Tek tada se može sigurno započeti.
O važnosti celog postupka dobro je svestan Ivan Gerštmajer Zelember, četvrta generacija vinara i vinogradara iz Zmajevca, nedaleko od Osijeka u susednoj Hrvatskoj. Od 2015. godine upravlja sa sedam hektara vinograda, pretežno zasađenih belim sortama poput graševine, sivog i belog pinota, uz dodatak crvenih sorti kao što su kaberne suvinjon i frankovka.
Rezidba bi ove godine mogla da počne ranije, napominje Gerštmajer Zelember, jer klimatske promene sve više utiču na vinograde, što se posebno ogledalo u ranijem sazrevanju grožđa i berbi. Zabeležena je jedna od najranijih berbi ikada, gde se već sredinom avgusta moglo početi s njom, što ranije nije bio slučaj.
"S obzirom na ove promene, verovatno će i rezidba ove godine početi ranije nego što smo navikli. Nekada smo s njom kretali početkom januara, pa čak i početkom februara, ali u poslednjih nekoliko godina, zbog sve izraženijih klimatskih promena, taj proces se pomera sve ranije. Tako da možda možemo početi već krajem oktobra", rekao je Gerštmajer Zelember.
Pre same rezidbe potrebno je pronaći obolele biljke sa kojima se mora oprezno postupati kako se sprečilo širenje bolesti u vinogradu. Važno je obratiti pažnju na sve češće bolesti kao što su eska, zlatna žutica, pa čak i retki rak vinove loze.
"Kod zlatne žutice, simptomi se manifestuju u obliku kopljastog uvijanja lista, dok se kod eske može primetiti sušenje lista od rubova prema unutrašnjosti. Međutim, nisu uvek lako prepoznatljivi", objašnjava vinogradar.
Ako primetimo da je loza bolesna ili zaražena, treba je obeležiti i nakon opadanja lista izrezati.
"To je najbolja prevencija - izneti zaražene delove iz vinograda i zbrinuti ih, po mogućnosti spaljivanjem, kako bi se sprečilo širenje", kaže Gerštmajer Zelember.
Ističe, ovaj postupak je način kontrole širenja virusnih i gljivičnih oboljenja unutar celog vinograda.
"Dezinfekcija alata je posebno važna. Za gljivična oboljenja preporučuje se korišćenje kalijum permanganata i etilnog alkohola, dok se za virusna oboljenja koristi etilni alkohol."
Alat treba da bude oštar, po mogućnosti nov, uvek naoštren i dezinfikovan pre upotrebe.
Kako kaže, postoji mogućnost korišćenja dva para makaza, gde bi jedan par bio u alkoholu dok se drugi koristi, pa se naizmenično koriste. Međutim, ove postupke često je teško sprovoditi u praksi, posebno ako nismo lično prisutni u vinogradu.
"Najbolja prevencija je ipak pravilno obeležavanje i uklanjanje zaraženih čokota tekom godine, čime se značajno smanjuje rizik prenošenja bolesti", dodaje.
Loza je divlja biljka koja prirodno raste iz korena, iako smo je mi kultivisali i prilagodili za uzgoj. Ona zadržava svoj prirodni genetski potencijal za obnovu. Međutim, iako je sama po sebi otporna, plod sa veoma zaraženih biljaka može predstavljati problem. Zaražene treba obeležiti, ali uklanjanje je najbolje obaviti nakon berbe.
"Nema smisla sada uklanjati rodne biljke, s obzirom na to da berba upravo počinje. Međutim, za one koje su jako zaražene ili su se već osušile, bez obzira na to što možda još imaju plod, njega ne bi trebalo brati", zaključuje naš sagovornik.
Objašnjava, plod sa takvih biljaka može kasnije, u procesu proizvodnje vina ili fermentacije, izazvati anomalne (neuravnotežene, nepredvidljive) mirise i mane u vinu, što može dovesti do njegovog kvarenja.
Tagovi
Zaštita bilja Dezinfekcija alata Rezidba Rezidba vinove loze Ivan Gerštmajer Zelember Dezinfekcija voćarskih makaza
Autor
Više [+]
Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.