Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Erozija u vinogradu
  • 14.01.2023. 16:30

Šta ako imate vinograd na terenu većeg pada?

Kako se vinogradi, pretežno, nalaze na strukturnim zemljištima, ona su više izložena vodenoj eroziji. Da bi se ona sprečila sprovode se mere konzervacije zemljišta i vode.

Foto: Depositphoto/PantherMediaSeller
  • 216
  • 10
  • 0

Erozioni procesi mogu trajno ugroziti zemljište koje je namenjeno podizanju vinograda, tako da se pravovremeno moraju preduzeti mere protiv nje. One se realizuju pre podizanja, za vreme podizanja vinograda, kao i u toku njegove redovne eksploatacije i zavise direktno od njenih činilaca.

Kako se vinogradi, pretežno, nalaze na strukturnim zemljištima, ona su više izložena vodenoj eroziji. Da bi se ona sprečila, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Čačak Branko Tanasković, sprovode se mere konzervacije zemljišta i vode. Onemogućavanjem erozije zemljišta sprečava se i oticanje vode kao činioca erozije. Trebalo bi stvoriti uslove da zemljište što više upija vodu, a da višak vode otiče, bez narušavanja strukture zemljišta.

"Moć zemljišta da upija vodu povećava se popravkom strukture zemljišta, što se postiže povećanjem količine humusa, odnosno đubrenjem organskim đubrivima", kaže Tanasković i dodaje da je takođe efikasno i zasejavanje trava koje se upotrebljavaju za zelenišno đubrenje.

Duži redovi - veća snaga erozije

Popravkom fizičkih osobina zemljišta može se samo delimično smanjiti stepen erozije. Ukoliko je pad terena veći, samim tim je, kaže, i brzina oticanja vode veća, čime je jača i eroziona snaga vode. Takođe, i dužina redova sa podužnim padom terena može znatno uticati na moć erozije.

Ukoliko je pad terena veći, samim tim je i brzina oticanja vode veća (Foto: Julijana Kuzmić)

"Ukoliko su redovi duži, utoliko je eroziona snaga veća. Da bi se to onemogućilo, vodotoci u redu moraju se prekidati da bi se voda u slivu prekidala i infiltrirala u dublje slojeve zemljišta". kaže ovaj stručnjak i dodaje da bi zato, na strmim terenima redove sa vinovom lozom trebalo postavljati poprečno u odnosu na pad terena.

Biološke i mehaničke mere 

Naveo je i niz mera borbe protiv erozije koje se mogu primeniti, a od bioloških to su: 

  • Zasnivanje zasada šumskog drveća van vinogradarskog područja,
  • Povećanje humusa u zemljištu unošenjem većih doza organskog đubriva,
  • Setva trava za zelenišno đubrenje i zatravljivanje,
  • Postavljanje špalira vinove loze poprečno na pravac pada terena, i dr.

Mehaničke mere, koje se najčešće primenjuju su:

  • Obrazovanje terasa sa terasnim platoima,
  • Formiranje kanalske mreže,
  • Izgradnja brana i manjih alumulacija za prihvatanje vode.

Tereni se moraju prilagoditi mehanizaciji

Mnogi tereni namenjeni podizanju vinograda su, kaže ovaj stručnjak, jako strmi za zasnivanje vinograda da se moraju terasirati zbog prilagođavanja mehanizaciji prilikom obrade zemljišta, nege i zaštite i drugih poslova.

"Na velikim nagibima vinograda, stalna je opasnost od svlačenja sitne i rastresite zemlje sa viših položaja na niže. Tome naročito doprinosi rigolovanje zemljišta. Tako se čokoti na višim položajima ogoljuju čime se izlažu opasnosti od sušenja leti i izmrzavanja zimi", kaže Tanasković i dodaje da čokoti u podnožju, usled svlačenja zemlje bivaju više zatrpavani, što ometa ne samo obradu, već i negu takvih čokota.

Podsetimo i na reči profesora Rajka Bugarina gde je naveo da neki autori ne proporučuju rigolovanje i da se sa podrivanjem zemljište manje rahli, nema mešanja slojeva, a ta operacija daleko je jeftinija.

"Rigolovanje kao operacija može biti problematično na nagnutim zemljištima podložnim eroziji", upozorava Bugarin.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Erozivni procesi Branko Tanasković Zasejavanje trava Erozija zeljišta Oticanje vode Strmi tereni


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva