Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos grožđa
  • 30.09.2023. 16:30
  • Pomoravski okrug, Jagodina

U Pomoravskom okrugu prinosi grožđa manji i do 30 odsto

U Pomoravskom okrugu berba se u velikoj većini vinograda vrši ručno, što dovodi do velikih troškova berbe i potrebe za velikim brojem berača, ali postoje i plantažni zasadi, gde se berba radi mehanizovano.

Foto: Jelena Lukić
  • 160
  • 21
  • 0

Berba grožđa u Pomoravskom okrugu je u punom jeku, a vinogradari polako sumiraju utiske o proizvodnoj 2023. godini. Ukoliko bismo tražili jedan pridev koji bi najtačnije opisao ovu godinu, taj pridev bi bio "izazovna", kaže savetodavac za vinogradarstvo u Poljoprivredno savetodavno stručnoj službi u Jagodini Igor Andrejić

"Teško da se može zamisliti neka nedaća koja ove godine nije snašla vinogradare u Pomoravskom okrugu. Prvi problemi su se mogli naslutiti još tokom zimskog mirovanja. Blaga zima obećavala je po pitanju zaštite zasada izazovnu 2023. godinu, a sve se dodatno pogoršalo tokom maja i juna kada smo imali duge periode sa padavinama koji su, osim problema sa zaštitom vinograda, onemogućavali vinogradare da na vreme urade i pojedine agrotehničke mere i održavaju uredno stanje zasada", rekao je Andrejić. 

Prinosi do 30 odsto manji

Kao rezultat svih ovih problema je taj da se ove godine mogu očekivati prinosi koji će biti manji od proseka oko 30 odsto.  

"Svakako, stanje u vinogradima dosta je zavisilo i od visprenosti vinogradara pa se može uočiti da pojedini vinogradi u Pomoravlju ipak imaju pored kvaliteta i zadovoljavajući prinos. Osim snalažljivosti i iskustva samih vinogradara, takvom stanju su u dobroj meri kumovali pre svega položaji na kojima su ti vinogradi podignuti", ističe naš sagovornik.

Položaj vinograda je od velikog značaja (Foto: Depositphoto/maumar70)

Kada je reč o položajima, stara zlatna pravila su da se vinogradi podižu na oceditim, propustljivim zemljištima sa kojih višak vlage brzo otiče, pod blagim nagibom, sa dobrom osunčanošću i još važnije - dobrom provetrenošću u zasadu. Ove godine ova pravila su došla do potpunog izražaja. 

"Kvalitet grožđa u vinogradima u kojima se rod uspeo sačuvati ipak se može smatrati sasvim dobrim. Imali smo godinu sa dosta sunčanih dana u drugom delu leta što je odgovaralo stvaranju dovoljne količine šećera, a miholjsko leto koje smo imali do pre par dana, osim što je olakšalo organizovanje same berbe, dodatno je podiglo kvalitet grozdova", ocenio je ovaj stručnjak. 

Kada obaviti berbu?

Ono što je svakako karakteristično za ovu godinu je da su rane sorte poput šardonea ili kasne sorte poput kabernea uspeli bolje podneti krizni period ove godine u maju i junu, pa su u zasadima ovih sorti prinosi nešto veći. 

"Moram skrenuti i pažnju da, iako je proizvodna godina na izmaku, treba i berbu adekvatno i po svim pravilima blagovremeno završiti. U tom smislu, treba podsetiti na neka osnovna pravila kojih se prilikom vršenja ove operacije u vinogradu treba pridržavati. Pre svega, momenat berbe se bira kada je grožđe potpuno zrelo i spremo za preradu ili skladištenje", kaže Andrejić i dodaje da u tom trenutku grozdovi treba da su potpuno sazreli i da u njima nema zelenih bobica.

Momenat berbe se bira kada je grožđe potpuno zrelo (Foto: Jelena Lukić)

Zrelost grozdova vinogradari utvrđuju na osnovu nekoliko pokazatelja, a svakako najvidljiviji, ali i najnepouzdaniji pokazatelj je boja pokožice bobica karkteristična za sortu. Odvajanje bobica od grozdova je drugi pokazatelj i kod zrelih grozdova bobice se lako odvajaju od grozdova, a semenke unutar bobica su braon boje.

Svakako najtačniji pokazatelj zrelosti grožđa je sadržaj šećera u grožđanom soku, a taj stepen slasti se može odrediti organoleptički ili preko instrumenata kao što su refraktrometri ili širomeri. U Pomoravskom okrugu berba se u velikoj većini vinograda radi ručno, što dovodi do velikih troškova berbe i potrebe za velikim brojem berača, ali postoje i plantažni zasadi, gde se berba vrši mehanizovano, upotrebom specijalizovanih kombajna za ovu namenu.

Koliko će ovogodišnji prinos i kvalitet grožđa da utiče na cenu vina?

Stručnjaci ocenjuju da će 2023. godina predstavljati jedno veliko iskustvo za vinogradare, a grožđa će za pripremu dobrog vina biti dovoljno.


Tagovi

Izazovna godina Berba grožđa Igor Andrejić Prinosi grožđa Zrelost grozdova


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dani ludaje u Kikindi su za nama. Šta mislite koliko je težila najteža bundeva Radovana Zakića iz Kikinde a odakle dolazi apsolutni rekorder po pitanju težine i koliko teži? Ostavite svoju procenu u komentarima a mi vam ogdovore na ova pita... Više [+]