Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grožđe
  • 21.09.2023. 09:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Riđica

Koliko će ovogodišnji prinos i kvalitet grožđa da utiče na cenu vina?

Gledajući na cenu hemije, nafte i drugih činioca koji prate ovu proizvodnju, realno bi bilo da i cena vina ide na gore, rekao je proizvođač Zoran Šveljo, ali da li je tako?

Foto: Depositphoto/dario.racane
  • 306
  • 57
  • 0

Ova godina je mnogima donela manji rod grožđa nego inače, a upitan je i kvalitet istog. Pošto se vina od grožđa u Riđici nalaze na evropskoj karti vina, zahvaljujući između ostalog i crnom pesku kojeg vetar ne nosi i koji krasi ovo područje, najvažnije je obaviti sve poslove na vreme i posvetiti se proizvodnji vina.

Riđicu je ove godine zaobišlo nevreme koje je nanelo štetu poljoprivrednicima u velikom delu Srbije i kako kaže proizvođač Zoran Šveljo, veći problem ove godine im je nanela suša. Kaže kako je ove godine i reka Plazović koja protiče kroz ovo selo skroz presušila, što je drugi put ove godine i dodaje da se to nikada nije desilo od kako on pamti. Bilo je malo padavina ovo leto i nivo podzemnih voda je pao.

Vina iz Riđice - loze Arsenija Čarnojevića

"Ovogodišnja berba je pomerena. Nismo je još planirali, ali je došlo do bržeg sazrevanja grožđa nego inače. Berbu obavljamo porodično, ali angažujemo i radnu snagu. Do ove godine nismo imali problema sa pronalaskom radnika, ali ove godine se javio i taj problem", kaže ovaj proizvođač vina i dodaje da je baš prekjuče završio berbu sovinjona.

Kakvi su kvalitet i prinosi?

Prinosi su ove godine prepolovljeni, a za kvalitet je, kako naš sagovornik navodi, teško u ovom momentu dati prognozu, ali ni on ne obećava. Nedavno je i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković posetila njihovo selo i između ostalog saslušala probleme vinogradara, ali pravo rešenje je izostalo. Šveljo navodi da nikada u životu nije više prskao vinograd, a da nikada gori nije bio.

"Moj vinograd inače važi za školski primer, za uzor i svi proizvođači koji me poznaju kažu 'samo da nam je vinograd k'o Šveljin'. Koristim uvek najbolje, najskuplje preparate, kombinaciju i sistematika i kontaktnih, insekticidi, akaricidi, nema grinja, zdravstveno stanje je čisto. Prskam posle berbe dva puta, pa bakrom čim se oreže da se saniraju rane od makaza, prskam i na otvaranju pupoljaka sumporom da se ubiju patogeni da ne bi pretekli u sledeću godinu", navodi Šveljo i dodaje da pored sve te brige i tretmana, kojih je ove godine imao oko 15, vinograd nikada nije izgledao lošije.

Dosta ulaganja u vinariji Šveljo, da bi se dobio što bolji kvalitet vina (Foto: Đorđe Lalić)

Proizvođač vina iz Riđice navodi da problem leži u tome što u našoj državi nema sistema. 

"Kako mi da znamo šta je u tim kesama i bocama koje kupujemo? Ko nam garantuje kvalitet tih sredstava i da je unutra baš to što piše? Ja imam registrovanu vinariju, sve uzimam na račun i ne može da bude nikakve zabune", kaže naš sagovornik i dodaje da su ovu godinu upropastili, i da je pitanje da li će uspeti da oporave vinograd za narednu godinu.

Da li će cena vina ići na gore?

Gledajući na cenu hemije, nafte i drugih činioca koji prate ovu proizvodnju, proizvođači procenjuju da će cena vina biti skuplja od 40 do 50 odsto, prenosi RTV. Međutim, Šveljo smatra da to neće biti slučaj.

"Problem je što ima dosta vina na zalihama, malo je vina prodato, ali i izveženo koliko vidim. To će biti faktor koji će uticati na to da cena stagnira. Cena grožđa je skočila duplo i još se desio pobačaj sa rodom, ali to ništa ne mora da znači. Svi traže da kupe grožđe, a čujem da su neki uvozili iz Moldavije i drugih zemalja", kaže Šveljo.

Pored toga, navodi i da su flaše poskupele dva do tri puta, troškovi radne snage, ali i svi ostali troškovi života. 


Tagovi

Riđica Zoran Šveljo Evropska karta vina Proizvodnja vina Vina iz Riđice Jelena Tanasković Kvalitet grožđa Prinos grožđa Cene vina


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva