Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Scaphoideus titanus
  • 28.06.2023. 10:30

Vreme je za prvi tretman suzbijanja cikade koja dovodi do zlatastog žutila vinove loze

Kod crvenih sorti inficirani listovi su tamnoljubičasti do svetlocrveni, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti.

Foto: PIS Vojvodina
  • 365
  • 54
  • 2

U vinogradima se registruje prisustvo cikade Scaphoideus titanus, vektora fitoplazme Flavescence doree - prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze. I cikada i fitoplazma FD se nalaze na karantinskoj listi A2 štetnih organizama u našoj zemlji što dovoljno govori o velikom riziku koji nosi njihovo prisustvo u vinogradima, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Trenutno dominiraju larve drugog razvojnog stupnja ove štetočine, ali se registruje i pojava larvi trećeg razvojnog stupnja koje su sposobne da prenesu pomenutu fitoplazmu sa zaraženih na zdrave čokote.

Koje su mere zaštite?

Imajući u vidu prognozirane visoke temperature, u narednim danima se očekuje intenzivna pojava larvi trećeg razvojnog stupnja, te se radi postizanja dugoročne zaštite proizvodnje grožđa svim vlasnicima čokota vinove loze preporučuje primena hemijskih mera zaštite u cilju suzbijanja ovog štetnog organizma, primenom insekticida na bazi aktivne materije zeta-cipermetrin u dozi 0,01-0,015 odsto. 

Insekticidi na bazi ove aktivne materije su u povlačenju u našoj zemlji, ali imaju dozvolu za primenu do 9. novembra ove godine.

Podsetimo, kod crvenih sorti inficirani listovi su tamnoljubičasti do svetlocrveni, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti. Često dolazi i do nekroze cvasti, tako da nema formiranja grozdića ili su oni rehuljavi, smežurani i lošijeg kvaliteta.

Simpomi zlatastog žutila na crnoj sorti

Pored suzbijanja vektora, mere kontrole zlatostog žutila su i stalni sanitarni pregledi zasada, obavezno uklanjanje obolelih čokota, uništavanje divlje loze u okruženju proizvodnih zasada, uništavanje korova i uništavanje i krčenje napuštenih zasada vinove loze.

Sa aspekta očuvanja proizvodnje grožđa na nacionalnom nivou, sprovođenje svih navedenih raspoloživih mera kontrole se preporučuje ne samo u proizvodnim zasadima vinove loze nego i na manjim površinama i okućnicama jer parcijalna kontrola pojedinačnih zasada i dalje ostavlja mogućnost umnožavanja insekta vektora i širenje fitoplazme.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Scaphoideus titanus Zlatasto žutilo loze Flavescence doree Fitoplazma Hemijske mere Nekroza cvasti Mere kontrole Zeta-cipermetrin


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva