Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 17.07.2022. 16:30

Koji su simptomi i kako zaštiti vinovu lozu od zlatastog žutila?

Simptomi zlatastog žutila prouzrokovani fitoplazmom obično se javljaju u drugoj godini posle infekcije. Najbolje vreme za pregled biljaka na prisustvo simptoma je od polovine jula do sredine septembra.

Foto: Wikimedia Commons / Josef Klement
  • 368
  • 34
  • 0

U Nišavskom okrugu vinova loza se nalazi u fazi od početak dodirivanja bobica do faze zatvaranje grozda. Vizuelnim pregledom vinove loze, uočeni su simptomi zlatastog žutila vinove loze koje prouzrokuje fitoplazma Flavescence doree.

"Ova pojava na vinovoj lozi registrovana je na pojedinačnim čokotima. Početni simptomi infekcije fitoplazmom FD su lastari koji imaju skraćene internodije, zaostaju u porastu. Na zaraženim čokotima listovi se savijaju po obodu prema naličju. Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta vinove loze", kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi NIš Dušan Mladenović

Kako dalje kaže, kod crvenih sorti inficirani listovi su tamnoljubičasti do svetlocrveni, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti. Često dolazi i do nekroze cvasti, tako da nema formiranja grozdića ili su oni rehuljavi, smežurani i lošijeg kvaliteta.

"Prenosilac fitoplazme je cikada Scaphoideus titanus. Brojnost imaga cikade S. titanus na području Nišavskog okruga se prati na žutim lepljivim pločama na lokalitetima Gornji Matejevac i Malča gde su registrovane larve trećeg larvenog stupnja razvoja koje su sposobne da prenesu fitoplazmu Flavescence doree prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze", kaže savetodavac.

Uzročnici fitoplazme pronađeni u našim vinogradima

Kako smo ranije preneli, simptomi bolesti prouzrokovani fitoplazmom obično se javljaju u drugoj godini posle infekcije. Najbolje vreme za pregled biljaka na prisustvo simptoma je od polovine jula do sredine septembra. Na zaraženim čokotima pupoljci u proleće ne kreću ili kreću kasnije od zdravih, a porast lastara je usporen.

Opasnost predstavljaju napušteni zasadi?

U vinogradima u kojima nisu sprovedene hemijske mere suzbijanja larvi cikade u proteklim vegetacijama, kako kaže stručnjak, došlo je do pojave pomenutih simptoma. Veliku opasnost takođe predstavljaju napušteni zasadi iz kojih infektivne cikade preleću u vinograde u kojima se redovno sprovede mere nege.

"Suzbijanje vektora moraju sprovoditi svi vinogradari, jer u protivnom širenje ove bolesti nije moguće zaustaviti, a to može dovesti do propadanja i krčenja vinograda", kaže Mladenović.

Zaštita zasada vinove loze od zlatastog žutila vinove loze zahteva primenu svih raspoloživih mera, kako pesticidnih tako i nepesticidnih:

  • Korišćenje sertifikovanih loznih kalemova;
  • Sanitarni pregledi zasada;
  • Uklanjanje obolelih čokota;
  • Uništavanje divlje loze u okruženju proizvodnih zasada;
  • Uništavanje korova;
  • Krčenje napuštenih zasada vinove loze;
  • Suzbijanje vektora - cikade Scaphoideus titanus (od prisustva trećeg larvenog stupnja).

Registrovano prisustvo cikade koja dovodi do zlatastog žutila vinove loze

U zasadima gde se i dalje uočavaju cikade, kao i u vinogradima gde su ranijih godina bili prisutni simptomi zlatastog žutila vinove loze, preporučuje se treći insekticidni tretman protiv ove štetočine na bazi aktivne materije:

  • flupiradifuron u količini 0,5 l/ha;
  • alfa-cipermetrin  u koncentraciji 0,015 odsto.

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zlatasto žutilo Bolest vinove loze Dušan Mladenović Flavescence doree Scaphoideus titanus Pesticidne mere Insekticidni tretman


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva