Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove tehnologije
  • 16.08.2021. 07:30

Američki naučnici razvijaju tehnologiju za sprečavanje ožegotina na jabukama

Istraživači sa Univerziteta Vašington testiraju visokotehnološki pristup za sprečavanje ožegotina od sunca na jabukama koje su sve veći problem usled globalnog zagrevanja.

Foto: Martina Popić
  • 143
  • 136
  • 0

Baš kao i ljudi tako i jabuke mogu da dobiju opekotine od sunca. Iako ono pomaže u njihovom sazrevanju i daje im uobičajenu sortnu boju, u kombinaciji sa visokim temperaturama može biti i pogubno za plodove.

Zbog toga istraživači sa Univerziteta Vašington testiraju visoku tehnologiju u zasadima kako bi sprečili nastanak ožegotina uz istovremenu uštedu vode i energije, piše news.wsu.edu.

Lišće može upiti sunčeve zrake, ali sa plodovima to nije slučaj, jer ne odvode toplotu. Zbog toga se na njima mogu pojaviti opekotine i to za samo 10 minuta, uzrokujući poremećaje koji narušavaju kvalitet i njihov izgled. Kao posledica javljaju se smeđe mrlje.

"Suzbijanje ožegotina veliki je problem za proizvođače jabuka, a iz godinu u godinu stanje na terenu se pogoršava zbog ekstremno visokih temperatura", kazao je Lav Kot, vanredni profesor i naučnik koji radi na odeljenju precizne poljoprivrede spomenutog univerziteta.

Većina voćara na severozapadu koristi nadzemne raspršivače za hlađenje krošnje tokom vrućih dana, ali negativna posledica je što drveće upija dodatnu vodu i koristi je za izdanake i lišće, menjajući tako svoj hemijski sastav.

"To znači manje hranljivih materija za plodove pa se ožegotine svejedno javljaju", pojašnjava ovaj stručnjak. Dodao je da to troši mnogo vode, energije i utiče na kvalitet kao i bezbednost hrane jer se u uslovima visoke vlage razmnožavaju i uzročnici bolesti.

Sistem temeljen na senzorima, kamerama i vremenskim stanicama

U projetku koji su zajednički finansirali Nacionalni institut za hranu pri američkom Ministarstvu poljoprivrede i tamošnja Fondacija za nauku, Kotov tim razvija sistem temeljen na senzorima koji mere temperaturu kožice ploda i podešavaju isporuku vode za hlađenje isparavanjem.

Osim toga, koristi infracrvene kamere i malene meteorološke stanice, a prototip aktivira raspršivače iznad jabuka baš kada im je potrebno osveženje. Tako se minimiziraju negativne posledice hlađenja raspršivačima.

"Umesto nagađanja možemo koristiti senzore koji mere temperaturu i aktiviraju hlađenje kada je kritično vreme za nastanak ožegotina", kazao je Kot.

Kao dodatnu prednost, ovaj tim stručnjaka izradio je i aplikaciju za pametne telefone koja koristi podatke prikupljene sa obližnjih meteoroloških postrojenja. Reč je o jeftinom dodatku za termalnu RGB kameru koja meri temperaturu površine plodova. Neki voćari neće morati zbog toga da ulažu u senzore na terenu, a pametne uređaje svi imaju i mogu lako da instaliraju aplikaciju.

Mraz i grad naneli velike štete, kakve su prognoze evropskog roda jabuka i krušaka?

Ovi sistemi šalju podatke u stvarnom vremenu i pomažu u donošenju odluka za upravljanje toplotnim stresom. Takođe, istraživači veruju da bi oni u budućnosti mogli da pomognu u donošenju odluka o skladištenju i prodaji njihovog voća jer "spaljene" jabuke često razvijaju simptome oštećenja tokom skladištenja i smanjuju količinu za prodaju. Podaci koje prikupljaju senzori takođe bi se mogli koristiti i za informisanje o razvoju i zrelosti plodova.

"Želimo da voćari koriste ovaj alat. To je pobeda za njih i za naučnike", poručio je Kot rekavši da su tehnologije ključne zbog osetljivosti voća i vremenskih uslova koji postaju sve ekstremniji.


Tagovi

Jabuke Ožegotine Naučno ispitivanje Raspršivači


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.