Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krastavost
  • 22.04.2020. 18:00

April i maj pogodni za pojavu krastavosti: Zaštitite jabuke i kruške

Posle padavina nastaju povoljni uslovi za razvoj ove bolesti uz optimalne temperature od 20 do 25°C, a dovoljno je da list bude vlažan devet sati kako bi došlo do infekcije.

Foto: Depositphotos/_Vilor
  • 542
  • 39
  • 0

Krastavost jabuke i kruške je jedna od važnijih i najštetnijih bolesti koja smanjuje kvalitet roda i količinu prinosa. Kod jabuke uzrokuje je gljiva Venturia inaequalis, a kruške Venturia pyrina.

Skoro ceo program zaštite jabuke kod nas prilagođen je suzbijanju ove bolesti što dovoljno govori i o troškovima koji se ulažu u tretiranje, kojih bude od 15 do 20 puta.

Infekcije pri 20°C uz vlagu lista u trajanju od devet sati

Posle padavina nastaju povoljni uslovi za razvoj ove bolesti uz optimalne temperature od 20 do 25°C, a dovoljno je da list bude vlažan devet sati kako bi došlo do infekcije. Kasnije se patogen širi sa zaraženih na zdrave organe biljke tokom vegetacije preko konidija.

Vremenski uslovi u aprilu i maju su najpogodniji za razvoj i širenje bolesti, čemu doprinosi i gust sklop sadnje jer se tada zaraza lakše širi. 

Krastavost se javlja na lišću, cvetnoj loži i peteljci, cveta u obliku tačkica, ali ovi početni simptomi često prođu nezapaženo. Kasnije tačkice postaju tamne okruglaste pege s nejasnim krajevima koji podsećaju na krastu po čemu je bolest i dobila naziv.

Pege se ponekad spajaju u veće i prekrivaju lišće, ono postaje kržljavo i na kraju opada. Dok su listovi još mladi tada su najosjetljiviji. Na plodovima se takođe ogleda u obliku pega, koji se krive i pucaju, a kako stare, tako postaju sve više otporni.

Zaraza lista kod kruške javlja se vrlo rano dok je još uvijen zbog čega se pege nalaze uz glavnu žilu. Ranu i jaku zarazu plodova prate deformacije i raspucavanje tkiva koje je izraženije nego kod jabuke.

Prezimljavanje gljivice - kod kruške bitna razlika u odnosu na jabuku

Gljiva prezimi u opalom lišću i plodovima pa je važna higijena voćnjaka i sakupljanje opalog lišća kao i njegovo iznošenje iz zasada. Ukoliko se bolest pokaže na jednom stablu, potrebno je tretirati čitav voćnjak jer se bolest širi s jednog na drugo. Važno je osigurati i provetrenost krošnje kako bi se smanjila vlaga, a to se postiže rezidbom.  

Osim hemijskih preparata odnosno fungicida postoje i prirodni, poput preparata od slačice u prahu i poljskog rastavića.

Bolesti voća napadaju: Preporuke voćarima za zaštitu trajnih zasada

Kod kruške postoji jedna razlika u odnosu na jabuku koja je vrlo važna u zaštiti. Micelij krastavosti kod kruške prezimi u kori mladih grančica iz kojih se odmah u rano proleće razvijaju konidije pa se dešava da plodovi budu zaraženi već pri samom zametanju. Stoga, preporučuje se zaštita mladih plodova tokom najranijeg razvoja.

O adekvatnoj zaštiti jabuke i kruške od krastavosti posavetujte se sa stručnjakom za zaštitu bilja iz vama najbliže Poljoprivredno stručno savetodavne službe, kod samih proizvođača hemijskih preparata ili zaštitara u poljoprivrednoj apoteci. 


Tagovi

Krastavost jabuke Kratavost kruške Venturia inaequalis Venturia pyrina Zaštita jabuke Zaštita kruške Gljivične bolesti


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.