Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna zaštita
  • 25.05.2019. 12:00

Bolesti voća napadaju: Preporuke voćarima za zaštitu trajnih zasada

Ukoliko, nakon tretiranja, dođe do jačih padavina, više od 20 mm/metru kvadratnom potrebno je ponoviti tretmane jer dolazi do spiranja depozita sa površine listova i stabala.

Foto: Depositphotos/markasia
  • 484
  • 39
  • 0

Poslednje padavine povećale su zalihe vlage u zemljištu i vazduhu što, uz porast temperatura, stvara idealne uslove za nastanak bolesti i napad insekata na voćne vrste. Kod jabučastih i koštičavih voćnih vrsta, osim kod trešanja i višanja, preporučuje se primena kontaktnih i sistemičnih fungicida koji mogu da zaustave infekciju nastalu u prethodnih nekoliko dana. 

Zbog viška vode mnogi voćari protekle nedelje nisu mogli da uđu sa mašinama u voćnjake i obave tretiranja. Ukoliko, nakon tretiranja, dođe do jačih padavina, više od 20 mm/metru kvadratnom potrebno je ponoviti tretmane jer dolazi do spiranja depozita sa površine listova i stabala. 

Jabuke napada čađava krastavost i pepelnica, a krušku i buva

Kod jabuka plodovi su veličine oko dva centimetra i očekuje se jača pojava čađave krastavosti plodova i listova (Venturia inaequalis) i pepelnice (Podosphaera leucotricha). 

Takođe, ubrzo će krenuti i piljenje larvi prve generacije smotavca jabuke, (Carpocapsa pomonela) najznačajnije štetočine jabuka. 

Kod krušaka, osim fungicidnih tretmana protiv krastavosti listova i plodova krušaka (Venturia pyrina) potrebno je pratiti prisustvo druge generacije kruškine buve (Psylla sp.) koja će, u narednim danima, obaviti polaganje jaja. Neophodan je i monitoring prisustva savijača jabuke koji takođe uzrokuje crvljivost plodova krušaka.

Šljivama i breskvama prete insekti

Šljive su u fazi čišćenja plodova. Registrovano je prisustvo jaja prve generacije šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), a zbog povećane vlažnosti i spiranja zaštitnih sredstava, važno je obaviti tretman fungicidima protiv šupljikavosti lišća (Stigmina carpophila) i plamenjače šljiva (Polystigma rubrum). Na plodovima su registrovana jaja šljivinog smotavca. 

Breskve su u fazi intenzivnog rasta plodova. Međutim, sada je kritičan period za zaštitu od šupljikavosti lista, a u zasadima je već registrovan napad larvi prve generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta) koji izaziva štetu na plodovima.

Pripaziti na karencu kod trešanja i višanja

Kod trešanja i višanja registrovan je imago trešnjine muve (Rhagoletis cerasi). Plodovi su u fazi početka obojenosti, naročito u nižim krajevima, a zbog velike vlažnosti i intenzivnih padavina proteklih dana postoji opasnost pucanja pokožice plodova i infekcije prouzrokovačem truleži plodova (Monilinia sp.). Savetujemo tretiranja fungicidima kraće karence, tj. najduže 14 dana.

Malina kasni sa cvetanjem

U zasadima malina ubrzo se očekuje cvetanje koje, zbog padavina i niskih temperatura, kasni dvadesetak dana. Pojavila se ljubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka malina (Didymella applanata), a zbog vode koja leži na tlu, u zasadima bez nagiba, očekuje se pojava fitoftore, truleži korena maline (Phytopthora fragariae var.rubi) koja može da pričini ogromnu štetu. 

Od izuzetne je važnosti da se spreči zabarenost zemljišta i višak vode u zoni korena malina. Registrovani su i simptomi napada eriofidne grinja lista (Phylocoptes gracilis) i malinine bube (Byturus tomentosus). 


Tagovi

Bolesti voća Vlažno proleće Preporuke Zaštita voća Prolećna zaštita Čađava krastavost Kruškina buva Smotavac Šupljikavost lišća


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P