Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljne štetočine
  • 15.06.2017. 16:15

Kruškina buva - mere suzbijanja

Kruškina buva je najznačajnija štetočina u ovim zasadima, koja se javlja svake godine, ali u različitom intenzitetu.

Foto: Jelena Perenčević
  • 3.297
  • 253
  • 0

Tri vrste kruškine buve mogu se pronaći u našim voćnjacima: obična (Psylla piri), velika (Psylla pirisuga) i mala (Psylla piricola). Najznačajnije štete, u ekonomskom pogledu, pravi obična kruškina buva. Godišnje ima četiri do pet generacija, a brzo se razmnožavaju.

Štete od kruškine buve

Mlado lišće, mladari, pupoljci i plodovi na udaru su larvi, koje sišu sokove. Listovi se tada uvijaju i žute, cvetovi, pupoljci i mladi plodovi opadaju. One luče i mednu rosu, koju naseljava gljiva čađavica, zbog čega plodovi crne.

Odrasle jedinke kruškine buve prenose fitoplazmu Pear decline, koja dovodi do propadanja kruške.

Čovek je krivac?

Stručnjaci smatraju da je čovek kriv za množenje kruškine buve, jer želi da ostvari profit. Na njenu pojavu utiče: preterano đubrenje azotom, bujnost zasada, gustina sklopa (do 10.000 sadnica/ha), osetljivost sorti, jačina rezidbe, navodnjavanje, uništavanje korova, uništavanje prirodnih neprijatelja i brzo prilagođavanje pesticidima.

Suzbijanje kruškine buve

Kruškina buva prezimljava u odraslom stanju najčešće u pukotinama kore. Suzbijanje tokom vegetacje je veoma teško. Tokom perioda od maja do avgusta potrebno je koristiti insekticide, koji se koriste za subijanje kruškinog smotavca: Dimilin ili Zolon.

Odrasle insekte je potrebno suzbiti u jesen i proleće, pre opadanja lišća i kretanja vegetacije. Pre polaganja jaja koristi se neki od piretroida uz dodatak mineralnog ulja.

Foto: Jelena Perenčević


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Kruškina buva Obična kruškina buva Suzbijanje Gljiva čađavica Kruška


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u