Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća
  • 23.10.2019. 10:00
  • Kolubarski okrug, Osečina

Čokoladirana šljiva Gorana Simića sva vrata otvara

Goran Simić iz Gornjeg Crniljeva porodičnu tradiciju proizvodnje i prerade šljive pretvorio je u isplativ brend po kom ga prepoznaju i van Srbije.

Foto: M.Lazić
  • 4.556
  • 832
  • 0

Iako zvuči čudno, budući da je cena šljive ove godine iznosila jedva 15 dinara po kilogramu, šljiva iz Podgorine, jedan je od najvećih privrednih potencijala Srbije, a proizvođači iz ovog kraja sa neumoljivim tržištem nose se na razne načine.

Među onima koji su otišli korak dalje, pa su dugogodišnju tradiciju prodaje sirove, sušene ili šljive pretvorene u rakiju, obogatili proizvodnjom slatkiša po savremenim standardima, jeste Goran Simić iz Gornjeg Crniljeva, koji od pre tri godine ima potpuno opremljen pogon za preradu, čokoladiranje i pakovanje raznih vrsta voća i orašastih plodova.

Dodata vrednost za veću zaradu

Tri decenije iskustva u preradi voća

Porodica Simić od devedesetih godina bavi se ovim poslom. Najpre su prodavali sirovu, zatim sušenu šljivu, a na sajmovima su bili prepoznatljivi po kvalitetnoj rakiji, koja nikada nije ostajala bez medalje. Međutim, to nije bilo dovoljno da se isplati radni dan, koji nekada traje i po 20 sati.

"Srbija ima veoma nestabilno tržište, kada je proizvodnja voća u pitanju. Cena šljive jedne godine bude 12 dinara, pa 35, vrati se na 14, pa bude 25 dinara. Ove godine cena je iznosila 15 dinara. Situacija koju bi proizvođači jednostavno okarakterisali kao tuga," ocenjuje Goran Simić, osnivač firme "Simić voće".

Iako svaki korak u pospešivanju proizvodnje ima svoju cenu, prateći trendove i potrebe tržišta shvatili su da se kompletan produkt daleko bolje naplati.

"Malu sušaru od 1.000 kilograma, zamenili smo sušarom koja obradi 10 tona dnevno. Tu su i mašine za pravljenje čokolade, za čokoladiranje i hlađenje čokoladnih proizvoda, mašina za etivažu suve šljive - to su sve skupi elementi bez kojih ne bi mogla da se zamisli proizvodnja. Sve je prohromskog porekla, izrađeno po zadovoljavajućim standardima. Mnoge mašine radio sam sam, jer sam se od detinjstva bavio kovačkim zanatom, a dosta toga je i kupljeno," objašnjava Goran, koji radi sve, od fizičkih i menadžerskih poslova, preko nabavljanja sirovina i sklapanja ugovora.

Mašina za pravljenje čokolade, za čokoladiranje i hlađenje čokoladnih proizvoda

Brojke u prilog kvalitetu

Na 6,5 hektara uspešno uzgajaju sorte stenlej, rodnu čačanku i lepoticu. Prinose od 120 tona u rodnoj godini, uz još 80-ak tona otkupljene šljive, u potpunosti uspevaju da plasiraju na domaćem tržištu, a iz pogona njihove fabrike godišnje izađe između 200.000 i 300.000 pakovanja čokoladiranog suvog voća u ambalaži od 200 grama, koja se iz magacina dalje transportuje u oko otprilike 8.000 maloprodaja širom zemlje. Zanimljiv je i podatak da se njihove poslastice iznose kao posluženje putnicima nacionalne avio-kompanije, pa tako i strani turisti imaju priliku da probaju slatkiš iz Podgorine.

Simići tvrde da ih isključivo kvalitet izdvaja, a velika prednost stoji u činjenici da sami proizvode čokoladu u koju polažu: šljive, kajsije, smokve, kruške, badem, lešnik, orah i ostalo voće. Na pitanje da li su kupci zadovoljni, Goran kratko odgovara:

"Naša čokolada je nezamenljiva, mi menjamo šećer za kakao, stoga nismo jeftini, ali smo najbolji. Takođe, mi nikada nismo zakasnili! Zato kažu da smo broj 1 u Srbiji. Ko proba našu šljivu, nikada ne kupuje drugu," ističe ovaj vredni Podgorac i objašnjava zašto je to tako: "Radimo kompletnu preradu šljive, izbijanje koštice ručno, to je najkvalitetnijii postupak. Za to je potrebna radna snaga, ali zato nema lomljenja i ostataka. Najvažnije, pravimo sopstvenu čokoladu kojom oblažemo 11 vrsta suvog voća."

Čokoladirane suve šljive sa Plazmom - slučajno, a nagrađeno otkriće!

Problem radne snage rešavaju dobrom atmosferom

Iako su berba i otkup šljive završeni, celu jesen i zimu plava lepotica sušiće se, pripremati, čokoladirati i pakovati u ovoj fabrici. Pored supruge Valentine, sina Darka i i kćerke Danijele, koji isprate proces prerade od početka do kraja, u fabrici je zaposleno još desetak radnika, koji preko cele godine brinu o proizvodima. Radnici su zadovoljni, a kako ne bi bili, kada, uz zadovoljavajuću zaradu, imaju najslađi posao na svetu.

"Jedino pravilo u firmi jeste da ne postoji gazda. Šalimo se čitavo radno vreme, svi smo jednaki i po radu i po hijerarhiji. Bitno nam je da radnik bude zadovoljan jer je ionako radne snage sve manje," navodi.

Mašina za zatvaranje dozne

Inovirali novu ambalažu

Simiću su patentirali i savremenu PVC ambalažu koja, pored toga što je atraktivnog izgleda, prati vodeće svetske standarde, kada je oblast ishrane u pitanju.

"To je najsavremenije pakovanje na svetu - dozna pašteta sa kompletnom aluminijumskom oblogom iznutra, potpuno je bezbedno za upotrebu i zadržava kvalitet proizvoda. Nabavili smo i mašinu koja zatvara dozne, tako da sve radimo potpuno profesionalno," objašnjava Simić.

Slatkiši u idealno dizajniranoj ambalaži pre svega zgodni su za poklon, koji, kako izumitelj ove poslastice kaže, sva vrata otvara. Njihovi proizvodi najtraženiji su u danima posta, kada prodaja skoči i do tri puta.

"Radimo strogo posno čokoladirano voće, na našim deklaracijama nema mogućnosti ostatka masnoće i to je zlatno pravilo firme, iako bi naše mašine mogle da rade i eurokremove i ostale masne slatkiše," priča proizvođač.

Sajmove vole manje zbog pobeđivanja, koliko jer im je to jedino vreme za odmor, zato što čak i na letovanjima u Crnoj Gori ili inostranstvu nemoguće je da Simići iz Gornjeg Crniljeva prođu neprimećeni. Gde god da odu prepoznati su po radu, poštenju i kvalitetu svojih proizvoda.


Foto prilog


Tagovi

Goran simić Gornje crniljevo Podgorina Suva šljiva Čokoladirano voće


Autorka

Ana Marić

Više [+]

Master profesor srpske književnosti, kojoj proizvodnja "ispod vedrog neba" nije strana. Onlajn novinarka, koja se bavi istraživačkim temama iz sfere poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta