Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje voća
  • 02.08.2020. 12:00

Čuvanje plodova jabuke i kruške - ostavite im i poneki list

Potrebno je odabrati dobru sortu, primeniti odgovarajuće agrotehničke mere, odrediti pravi moment berbe kako bismo voće sačuvali što duži vremenski period.

Foto: Depositphotos/Sobolevskyi
  • 706
  • 221
  • 0

Jabuke i kruške su najčešće voćne vrste čije plodove čuvamo u domaćinstvu. Kako bismo što uspešnije sačuvali plodove voća, moraćemo da ispoštujemo njegove zahteve, karakteristike sortimenta, primenjenu agrotehniku i obezbedimo optimalne uslove skladištenja.

Čuvanje plodova jabuke

Uzgajanje jabuke i skladištenje njenih plodova je najjednostavnije u svetu voćarstva. Naravno, potrebno je osigurati određene preduslove.

Izborom sortimenta možemo da utičemo na dugovečnost njenih plodova. Sorte koje ranije dozrevaju karakteriše i kraći period čuvanja. Kasne sorte daju plodove koji su pogodni za dugotrajno skladištenje.

Pravilno zaštitite uskladišteno voće

Ishrana stabala u voćnjaku tokom vegetacije, posebno u poslednjim fazama dozrevanja, deluje na dužinu skladištenja. U tom periodu se smanjuje ishrana azotom, a koriste se đubriva koja sadrže kalcijum, kalijum, gvožđe i fosfor. Oni daju čvrstinu plodu i deluju na njegovu mehaničku otpornost. Dobro ishranjene voćke su dugovečnije i manje podložne pojavi truljenja i propadanja tokom perioda čuvanja.

Treba znati i da će pojava stresa delovati na dužinu čuvanja jabuka. Kolebanje vremenskih prilika, posebno temperature, snabdevenosti vodom, pojave grada delovaće na pad imuniteta stabla, lošiji kvalitet ploda i mogućnost njihovog čuvanja. Da bi se umanjio stres, potrebno je regulisati navodnjavanje, prihranu i tretiranje preparatima koji poboljšavaju imunitet stabala.

Prilikom čuvanja, ostavite i poneki list

Pravilno određivanje termina berbe jabuka, pomaže nam da voće uskladištimo što kvalitetnije. Kod jabuke razlikujemo dva tipa zrelosti: fiziološku i tehnološku. Za fiziološku zrelost je karakteristično da tada plodovi postaju najkrupniji, semenke su sasvim razvijene. U slučaju tehnološke zrelosti radi se o momentu kada plodovi dobijaju karakterističnu boju pokožice, najbolji sadržaj suve materije, šećera, kiselina, karakterističan ukus, miris i aromu.

Treba znati da se rane i srednje sorte beru nedelju dana pre tehnološke zrelosti dok se kasne sorte beru u fiziološkoj zrelosti. Prilikom berbe ne oštećujte i ne bacajte plod. Oštećenja i nagnječenja su mesto prodora prouzokovača oboljenja - truljenja i mesto napada insekata.

Prilikom odlaganja plodova jabuke, ostavite i poneki list jer ono sadrži baktericidne materije i pozitivno će delovati na čuvanje ovog voća. Prostor za skladištenje treba da je suv, čist i sa dobrom ventilacijom. Jabuke se najbolje skladište u gajbicama i katronskim kutijama.

Čuvanje u lišću paprati

I pored toga što je veoma slična jabuci, kruška ima svoje zahteve kada je u pitanju uzgoj, primenjena agrotehnika, berba i čuvanje plodova. Njena stabla su, u odnosnu na jabukova, osetljivija na niske temperature. Ne podnose ni visok nivo podzemnih voda. Sve će to delovati i na kvalitet plodova kruške koje nameravamo da čuvamo. Kao i kod jabuke, plodovi ove voćke nastavljaju da dozrevaju i posle berbe. Zbog toga se oni beru pre prave zrelosti. Na taj način ćemo im produžiti period čuvanja. Kada su potpuno zreli, mogu da se čuvaju do tri dana.

Veoma dobrim se pokazalo zamotavanje pojedinačnih krušaka u papir i slaganje u gajbice. Plodovi jabuke i kruške se duže čuvaju ako ih čuvamo u suvom lišću paprati.


Tagovi

Skladištenje voća Čuvanje jabuka Čuvanje krušaka Suvo lišće paprati Izbor sortimenta Primenjena agrotehnika Termini berbe Baktericidne materije


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.