Pretraživanje tekstova
U Valensiji su se taman pripremili za berbu 30% preostalog kakija, ali ih je iznenadio mraz, koji nije uobičajen za decembar.
Proizvođači i izvoznici kakija (japanske jabuke) u španskoj Valensiji pripremili su se za berbu. Plod je bio dobar, spreman za ubiranje. Međutim, nekoliko noći mraza drastično je promenilo sezonu kakija.
"Od preostalih 30% plodova koji su trebali biti ubrani, 90% je propalo. To je katastrofa!", kaže Ernesto Maćankoses (Ernesto Machancoses) iz firme "Frutas Inma" i dodaje da se ovakav mraz inače događa u januaru i februaru, ali ne i decembru, navodi freshplaza.
"U potpunosti smo bespomoćni. Ništa se ne može učiniti s ovim plodovima. Na njemu su crne tačke i plod je mek kao sunđer. Dakle, ne može se preraditi ni u sok", pojašnjava Ernesto, koji procenjuje da je tek 70% poljoprivrednika osigurano, te neće ostvariti nikakvu zaradu.
Na tom području je puno gazdinstava direktno ili indirektno povezano sa proizvodnjom kakija. Osim toga, ovo je vrlo nezgodna situacija i za berače i radnike u pakeraju.
"Očekujem da možemo ostvariti tek 25% dogovorenih poslova. Obavestili smo klijente o svemu. Porast cene je neizbežna. Svako će sada želeti da proda svoje proizvode, što je pre moguće."
Inače, u Španiji je pod kakijem 25.000 hektara, a samo u Valensiji 23.000 ha. Do sada su imali berbu od 300.000 tona kakija. U naredne tri godine je u planu proizvodnja od 500.000 tona.
Firma "Frutas Inma" svoje proizvode izvozi u Kanadu, Brazil, Urugvaj, UAE, Jordan, Katar, pa čak i u Hong Kong, Singapur i Maleziju, a u Evropi u Francusku i Nemačku.
Foto: Pixabay/maseok
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U 3 koraka do bogate organske bašte
U organskoj bašti možemo ubrati plodove i odmah ih konzumirati bez straha da ćemo naštetiti našem zdravlju sa željom da proizvedete sopstveno, zdravo, ukusno voće i povrć...