Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaki jabuka
  • 11.12.2017. 20:00

Decembarski mraz uništio poslednju berbu kakija

U Valensiji su se taman pripremili za berbu 30% preostalog kakija, ali ih je iznenadio mraz, koji nije uobičajen za decembar.

Foto: Pixabay/maseok
  • 365
  • 22
  • 0

Proizvođači i izvoznici kakija (japanske jabuke) u španskoj Valensiji pripremili su se za berbu. Plod je bio dobar, spreman za ubiranje. Međutim, nekoliko noći mraza drastično je promenilo sezonu kakija.

"Od preostalih 30% plodova koji su trebali biti ubrani, 90% je propalo. To je katastrofa!", kaže Ernesto Maćankoses (Ernesto Machancoses) iz firme "Frutas Inma" i dodaje da se ovakav mraz inače događa u januaru i februaru, ali ne i decembru, navodi freshplaza.

"U potpunosti smo bespomoćni. Ništa se ne može učiniti s ovim plodovima. Na njemu su crne tačke i plod je mek kao sunđer. Dakle, ne može se preraditi ni u sok", pojašnjava Ernesto, koji procenjuje da je tek 70% poljoprivrednika osigurano, te neće ostvariti nikakvu zaradu.

Neće moći da ostvare poslove

Na tom području je puno gazdinstava direktno ili indirektno povezano sa proizvodnjom kakija. Osim toga, ovo je vrlo nezgodna situacija i za berače i radnike u pakeraju.

"Očekujem da možemo ostvariti tek 25% dogovorenih poslova. Obavestili smo klijente o svemu. Porast cene je neizbežna. Svako će sada želeti da proda svoje proizvode, što je pre moguće."

Snabdevaju čak i Daleki istok

Inače, u Španiji je pod kakijem 25.000 hektara, a samo u Valensiji 23.000 ha. Do sada su imali berbu od 300.000 tona kakija. U naredne tri godine je u planu proizvodnja od 500.000 tona.

Firma "Frutas Inma" svoje proizvode izvozi u Kanadu, Brazil, Urugvaj, UAE, Jordan, Katar, pa čak i u Hong Kong, Singapur i Maleziju, a u Evropi u Francusku i Nemačku.

Foto: Pixabay/maseok


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao