Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj dunja
  • 06.10.2022. 10:00

Dunja je ponovo hit: Uskoro će berba, ali i sadnja - za šta je najisplativija?

Zbog cene rakije od dunje sve više voćara odlučuje se da sadi ovu voćku, a ne jabuku ili krušku, oko kojih ima mnogo više posla.

Foto: Bojan Kecman
  • 728
  • 59
  • 0

Ubrzo sledi berba dunja. Ako pokožica ima žutu boju, kao limun, mirišu, a plod se lako skida sa grane, to su znaci da se može izvršiti berba. Nakon mesec do dva čuvanja, plod dostiže potpunu zrelost i može da se koristi za jelo.

Plodove bi trebalo čuvati na temperaturama od nula do dva stepena. Ako proizvođači nemaju hladnjaču, najbolje bi bilo skladištiti ih u podrumu.

Najveći broj proizvođača dunju koristi za pravljenje rakije koja je izuzetno cenjena, a manji broj pravi džemove i slatka.

Najveći broj proizvođača dunju koristi za pravljenje rakije

Zbog cene rakije od dunje sve više voćara odlučuje se da sadi ovu voćku, a ne jabuku ili krušku, oko kojih ima mnogo više posla. Ova voćka je popularna i zbog toga što izbegava pozne prolećne mrazeve, za razliku od jabuka, krušaka i koštičavog voća.

Najveći problem Erwinia

Napada je Erwinia amylovora, bakterijska palež, ali ne sve sorte. Najosetljivije su leskovačka i vranjska, dok su Hemus, Trijumf i Šampion novije sorte i više su otporne na palež. Od bolesti, često je napada i smeđa pegavost listova i plodova, naročito pred berbu, pa bi desetak do petnaest dana ranije, trebalo obaviti tretmane fungicidima s kratkom karencom, o čemu bi voćari trebalo da se konsultuju sa savetodavcima.

Ko ne želi da koristi hemiju može da tretira stabla sa sodom bikarbonom, u dozi od 100 grama na 100 litara vode, ali bi bilo dobro da se soda pomeša s drugim sredstvom, npr. mlekom ili koprivom, da bi efekat bio jači.

Mnoge prednosti, ali koje su mane u uzgoju dunje?

I tokom čuvanja u podrumima potrebno je jednom u desetak dana tretirati plodove sodom kako se ne bi razvila meka trulež ili gorke pege. Savijač ploda koji izaziva crvljivost retko napada veći broj plodova, za razliku od jabuka i krušaka.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cveta (kra­jem aprila ili početkom maja) i zato vrlo retko strada od kasnih prolećnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovno rađa (što nije slučaj s većinom... Više [+]

Tagovi

Dunja Erwinia amylovora Hemus Trijumf Šampion Mrka trulež Soda bikarbona Berba dunje Sadnja dunje Sadnice dunje Uzgoj dunje Gorke pege


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.