Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba šljiva
  • 23.04.2023. 12:00

Efekti rezidbe vrhova krošnje šljiva na rast novih mladara

Neka vas ne zbuni to što će malo ko od stručnjaka preporučiti letnju rezidbu šljiva. Ipak, rezultati u praksi pokazali su da ona šljivama itekako prija.

Foto: Bojan Kecman
  • 307
  • 52
  • 0

Nedostatak rezidbe koji ima za rezultat puštanje rasta grana u visinu i njihovo grananje nakon rezidbe, nikako ne pogoduje granama koje rastu u sredini i u donjem delu krošnje šljiva. Oslobađanje krošnje i bolja osvetljenost dovode do rasta novih grana.

Pošto je šljiva u našim područjima uglavnom na podlozi džanarike, odsustvo rezidbe, nakon obavljene jake rezidbe, dovodi do divljanja grana i njihovog nekontrolisanog rasta u visinu i širinu.

Ne ostavljati jake grane na vrhu

Ovo se naročito dešava na vrhovima stabala jer se i u tom delu, kada se obavlja rezidba, često napravi dosta jakih rezova, odnosno, odstranjuju se deblje grane iz čijih rezova raste više novih, koje s godinama jačaju, debljaju i šire se što dovodi do zagušenja srednjeg i najviše donjeg dela krošnje.

Stablo staro deset i više godina, može se prelomiti i ako nema plodove

Nakon dve do tri godine, počinju da se suše grane u tim delovima, to dovodi do gubitka prinosa i njegovog prelaženja u gornje delove krošnje. Ukupan prinos po stablu takođe se smanjuje, a dolazi i do ulaska bolesti i štetočina. Takve grane, zbog nedostatka svetlosti, bivaju napadnute od drvenara, ili od gljivica koje uzrokuju moniliju, kao i od bakterija koje dovode do truleži i propadanja stabala.

Savijači i lisne vaši već aktivni na šljivama - kako ih suzbiti?

Patogeni se razvijaju i u samom deblu pa dolazi do začepljenja provodnih sudova i još jačeg sušenja grana i samog debla. Koren gubi funkciju, odumire, pa se stablo staro deset i više godina, može bez problema drmusati i prelomiti, iako na sebi nosi plodove.

Svetlost je najvažnija

Rezidbom viška grana u gornjem delu, prevođenjem na provodnicu, kao i rezidbom vodopija iz unutrašnjosti krošnje, dolazi do obezbeđivanja najvažnijeg faktora - svetlosti. Bez sunčeve svetlosti u unutrašnjosti krošnje, stabla ne mogu normalno da funkcionišu. Isto tako, ako se rezidba ne radi više godina, jakom rezidbom u svim delovima krošnje, a naročito u gornjem, dolazi do reakcije stabla i buđenja spavajućih pupoljaka koji počinju da puštaju prve listiće iz kojih će se kasnije razviti nove grane.

Suve grane režite do debla

Takvih začetaka novih grana potrebno je ostaviti što više, naročito u donjem delu krošnje. One će za dve do tri godine postati nosioci rodnosti. Nemojte se uplašiti ako u donjem delu krošnje ima dosta suvih grana. Potrebno je da se sve odrežu, najbolje do debla jer će se i na taj način postići željeni cilj - aktiviranje spavajućih pupoljaka i rast novih grana.

Obavezna letnja rezidba

Dakle, što se više reže stablo, jača će da bude njegova reakcija iz spavajućih pupoljaka. Ostavljanje previše jakih grana u gornjem delu koje zasenjuju ostatak krošnje, dovodi do sušenja i propadanja stabala. Ipak, ništa se neće pomoći stablima ako se, nakon jake zimske rezidbe, ne uradi i letnja jer će se u svim delovima krošnje pojaviti novi, jaki, mladari koji kod šljiva mogu da za godinu dana narastu i više od dva metra u visinu.

Kako zaštititi krošnju voćaka od mrava? Lepljivim pojasem

Ovo je naročito slučaj ako je kišna godina i ako se voćke dobro prihranjuju. Neka vas ne zbuni to što će malo ko od stručnjaka preporučiti letnju rezidbu šljiva. Ipak, rezultati u praksi pokazali su da ona šljivama itekako prija.


Tagovi

Rezidba šljiva Mladari Vodopije Monilia Rodnost šljiva Spavajući pupoljci Letnja rezidba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.