Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine šljiva
  • 18.04.2023. 12:00

Savijači i lisne vaši već aktivni na šljivama - kako ih suzbiti?

Nakon prvog prskanja, naročito u slučaju ako je bilo dosta padavina, trebalo bi ponoviti tretman insekticidima i fungicidima, uz dodatak vodotopivih hraniva.

Foto: Bojan Kecman
  • 3.450
  • 211
  • 0

Savijači (Tortricidae) koji napadaju pupoljke, listove i mlade, tek zametnute plodiće, kao i lisne vaši, već su počeli da se pojavljuju na stablima šljiva u zasadima u kojima je u toku precvetavanje ili je došlo do vidljivije pojave prvih plodića.

Hladnije vreme koje je nedavno donelo i realnu opasnost od mrazeva i odsustva roda za ovu godinu, najverovatnije je prekinulo ciklus razvića šljivine osice, a slična situacija desila se i prošle godine.

I prošle godine bio jak napad

Međutim, češće smene kiše i toplijih dana, bile su povoljne za pojavu lisnih vaši i gusenica savijača, što je takođe bio slučaj i lani kada su proizvođači naročito imali problem sa lisnim vašima, zbog čega su, umesto jednom, morali u nekoliko navrata da deluju insekticidima kako bi prekinuli njihov razvoj.

Listovi se uvijaju i postaju svetliji

Po svemu sudeći i ove godine desiće se isto jer meteorolozi za naredni period predviđaju dosta kiša i smenu nižih i viših temperatura. Na stablima šljiva već mogu da se primete gusenice savijača listova i pupoljaka, koji mogu da ostanu deformisani i da zaostanu u razvoju. Listovi se uvijaju, postaju svetliji, a sa strane se vide grizotine.

Lisne vaši i savijači inače se pojavljuju krajem cvetanja i tada mogu da se vide prvi simptomi bez obzira da li se prethodno radio tretman bakarnim preparatima. U mnogim slučajevima efekat bakarnih sredstava smanjuje se usled čestih padavina tokom ranog proleća.

Obratiti pažnju i na moniliju

Proizvođači bi trebalo da odmah posle najavljenih kiša tretiraju stabla šljiva insekticidima registrovanim za suzbijanje ovih štetočina, a zajedno sa njima, poželjno je da se ubace i fungicidi na bazi ciprodinila, tebukonazola, difenokonazola, kaptana i ostalih, koji sprečavaju pojavu monilije, uzročnika sušenja grančica i plodova šljiva.

Monilija: Sušenje voćnih stabala nemojte zameniti sa oštećenjem od mraza

Neka od ovih sredstava deluju na nižim temperaturama. Takođe, mogu da se dodaju vodotopiva sredstva za prihranu sa više fosfora i kalijuma.

Paziti na izbor insekticida

Poželjno je da se proizvođači konsultuju sa savetodavcima i stručnjacima prilikom izvora preparata.

Nakon prvog prskanja, naročito u slučaju ako je bilo dosta padavina, trebalo bi ponoviti tretman insekticidima i fungicidima, uz dodatak vodotopivih hranjiva. Kada se plodovi očiste od cvetova i počnu s rastom, oko stabala bi trebalo da se raspe KAN đubrivo kako bi stablo imalo dovoljno snage da iznese rod i kako bi došlo do normalnog rasta plodova.


Tagovi

Savijači Tortricidae Šljivina osa Neonikotinoidi KAN Lisne vaši šljive Monilija


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)