Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 15.07.2018. 09:00

Jabukin, breskvin, šljivin smotavac i kako ih suzbiti

U toku je intenzivno piljenje larvi druge generacije jabukinog i breskvinog smotavca, a narednih dana se očekuje početak piljenja larvi treće generacije šljivinog smotavca. 

Foto: PIS Vojvodina / Bojan Mijatović
  • 3.562
  • 33
  • 0

Prema prvim pregledima zasada voća, prisutni su smotavci, odnosno savijači u različitim kulturama. U toku je intenzivno piljenje larvi druge generacije jabukinog i breskvinog smotavca, a narednih dana se očekuje početak piljenja larvi treće generacije šljivinog smotavca.  Predstavljamo vam ove štetočine i kako da se borite protiv njih.

Jabukin smotavac - jedna od najznačajnijih štetočina ovog voća

Jabukin smotavac (Cydia pomonella) jedna je od najznačajnijih štetočina koje napadaju jabuku. Reč je isključivo o štetočini ploda (zelenog i zrelog), pri čemu zeleni plodovi opadaju, a zreli gube upotrebnu vrednost. Teškoće u suzbijanju smotavca javljaju se zbog toga što su leptiri aktivni skoro četiri meseca, a i gusenice su sa manjim pauzama uglavnom unutar ploda, tako da su nedostupni hemijskim preparatima. Ukoliko se ne koriste feromonske klopke za praćenje leta leptira, u praksi se tokom vegetacije rade najmanje četiri prskanja.

Breskvin smotavac može da odnese i 50% roda

Insekt breskvinog smotavca (Cydia molesta) nanosi velike štete ovom voću, kao i nektarinama. Gubici su ponekad i 50%.  Druga generacija odraslih jedinki pojavljuje se početkom jula. Oštećenja su vidljiva na grančicama i plodovima - pojavljuje se smolotočina i izlučevina insekta. Treća generacija se pojavljuje u avgustu i nastavlja da se izleže do pred kraj septembra. Prskanje zavisi od praćenja leta insekta, a tretmani su usmereni prvenstveno na larve. Koriste se feromonske klopke, kako bi se izazvala "konfuzija" medu mužjacima.

Šljivin smotavac izaziva ogromne štete kada se prenamnoži

Šljivin smotavac (Grapholita funebrana) je jedna od najznačajnijih štetočina ovog voća. Larva je glavni krivac, koja izaziva ogromne štete, posebno kada se prenamnoži. Oštećenja koja stvaraju ove larve mogu da budu preduslov za stvaranje monilije. Potrebno je redovno pregledati zasad. 


Tagovi

Šljivin smotavac Jabukin smotavac Breskvin smotavac Tretman Feromonske klopke


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Međunarodna izložba sitnih životinja po 38. put održana u Subotici, okupila je ove godine 140 izlagača koji su izložili ukupno preko 1.600 eksponata različitih vrsta životinja iz sekcija kunićara, teraristike, živinara, glubara i ptičara, p... Više [+]