Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakidanje stolona
  • 15.06.2019. 12:00

Jagode: Obezbedite dobar prinos uklanjanjem stolona na vreme

Stoloni počinju da se razvijaju od kraja maja do septembra pa bi ih u tom intervalu trebalo zakidati u više navrata (tri do četiri puta). Kada dostignu dužinu od 10 - 15 cm, a pre početka obrazovanja živića. Primenom ove važne mere, prinos se može povećati i do 50 odsto.

Foto: Bigstockphoto/vverve
  • 2.301
  • 46
  • 0

Za stabilne prinose i za plodove jagoda visokog kvaliteta, neophodno je redovno obavljati rezidbu, ona je veoma značajna pomotehnička mera, koja ima za cilj ostvarivanje redovnih prinosa uz istovremeno postizanje visokog kvaliteta plodova. Rezidba obuhvata i zakidanje stolona. Ovo uklanjanje važno je jer doprinosi optimalnom razvoju bokora. Izvodi se tri do četiri puta tokom vegetacije, u zavisnosti od sorte, bujnosti biljaka, kao i klimatskih faktora.

Živići nepotrebno iscrpljuju biljku

Stoloni jagode služe vegetativnom razmnožavanju. Na njihovim čvorovima obrazuju se živići iz kojih nastaju nove biljke. S obzirom na to da oni nisu potrebni biljci, čak nisu ni poželjni u rodnim zasadima, uklanjaju se.

Na ovaj način, biljka neće svoje hranljive materije trošiti na razvoj novih živića već će ih preusmeriti u plodove i neće se bespotrebno iscrpljivati. Stoloni se mogu ostaviti, odnosno, ne zakidati eventualno tamo gde su ostala prazna mesta u zasadu, radi popune.

Nega zasada jagode nakon berbe za formiranje rodnog potencijala

Počinju da se razvijaju od kraja maja do septembra pa bi ih u tom periodu trebalo zakidati u više navrata (tri do četiri puta). Prvi put pred cvetanje, drugi pred zrenje, treći po završetku berbe i četvrti put sredinom avgusta.  Kada dostignu dužinu od 10 - 15 cm, a pre početka obrazovanja živića. Uklanjaju se ručno oštrim makazama ili nožem. Ne treba ih čupati jer se na taj način može oštetiti matična biljka. Primenom ove mere, prinos se može povećati i do 50 odsto. 

U zasadima jagoda koje se gaje na otvorenom, bez PE folije, uklanjanje može da se izvede mehanizovano, prilikom međuredne obrade dok se u zasadima podignutim na PE foliji uklanjanje mora vršiti isključivo ručno, da ne bi došlo do oštećenja folije.

Proizvođači jagode često ne zakidaju stolone (živiće) već ih ostavljaju za proizvodnju sadnog materijala, što nije dobro jer se tako smanjuje prinos, a sadni materijal je lošijeg kvaliteta, kažu u PSSS Pirot.

Spaljivanje korova poboljšava formiranje cvetnih pupoljaka

Posle berbe plodova, staro, oštećeno, suvo i trulo lišće, trebalo bi ukloniti iz jagodnjaka kako bi se brže razvilo novo i mlado. Odsečeni stoloni i korovi obavezno se iznose iz zasada i spaljuju. Ovom merom poboljšava se formiranje cvetnih pupoljaka, bokori se bujnije razvijaju i bolje prezimljavaju. Opasnost od bolesti i štetočina manja je i povećava se rodnost u sledećoj godini.

Ukoliko se cvetovi ne uklanjaju, tokom jeseni će se razviti plodovi koji su sitniji u odnosu na sortu, čiji je kvalitet lošiji, a dozrevanje kasnije. Uklonjene cvetove treba skupiti, izneti iz jagodnjaka i spaliti.

Značaj uklanjanja cvasti

Uklanjanje cvetova obavlja se nakon berbe, ukoliko u zasadu ne želimo jesenji rod. Pošto se u našim agroekološkim uslovima jagode sade krajem jula i u toku avgusta, prve cvetove potrebno je ukloniti kako bi se bokor dobro razvio i u sledećoj godini dao optimalan rod. Izostankom ove mere, bokor se slabije razvija, a samim tim produktivnost zasada se smanjuje. Na ovaj način obezbeđuje se jačanje bokora, čime se naredne godine rod može povećati i do 30 odsto.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Pomotehničke mere Uklanjanje stolona Rezidba jagoda Uklanjanje cvasti Međuredna obrada


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.