Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagoda
  • 27.06.2018. 14:15

Nega zasada jagode nakon berbe za formiranje rodnog potencijala

Tokom leta uklanjajte starije lišće i navodnjavajte, a postoji još nekoliko agrotehničkih mera, koje je važno primeniti.

Foto: Pixabay / malubeng
  • 4.074
  • 228
  • 0

Primena agrotehničkih mera nakon berbe jagoda utiče na to koliko će se diferencirati cvetni pupoljci. One podrazumevaju: uklanjanje stolona, održavanje i obradu zemljišta, uništavanje korova, đubrenje, navodnjavanje i zaštitu od bolesti i štetočina. Rodni potencijal se nakon ovih mera formira počev od septembra, pa sve do polovine novembra.

Uklanjanje stolona i lišća

Stolone je potrebno, nakon berbe jagode, uklanjati u više navrata, sve dok izbijaju, budući da jagode bez stolona daju veći prinos za 50-70 odsto. "Stoloni se zakidaju makazama, nikako ih ne treba kidati vučom, jer se time povređuju bokori jagode", napominje Goran Svetozarević iz PSSS Pirot. Dodaje da treba sprovesti i uklanjanje starijeg lišća, u više navrata posle berbe, tokom leta.

Čista obrada zemljišta i đubrenje

Zemljište se održava u čistoj obradi, radi razbijanja pokorice, uništavanja korova i čuvanja vlage plitkom obradom (od pet do sedam centimetara), zbog plitkog korenovog sistema biljakač. Kombinuje se sa uklanjanjem stolona.

Osnovno đubrenje kompleksnim mineralnim đubrivima potrebno je primeniti tokom septembra, a dopunsko azotom tokom leta inkorporacijom - direktnim dodavanjem u zemljište. "Tokom leta može da se obavlja prihrana preko lišća nekim preparata sa makro i mikroelementima, koji se mogu primenivati zajedno sa sredstvima za zaštitu", savetuje Svetozarević.

Navodnjavanje -  osnova savremene proizvodnje jagoda

Jagoda ima dosta potrebe za vodom, zbog plitkog korenovog sistema. Navodnjavanje bi zato trebalo da bude osnova savremene proizvodnje jagoda. "U periodu posle berbe jagode obično se javlja sušan period, kada je potrebno primeniti navodnjavanje radi što uspešnijeg formiranja cvetnih pupoljaka u kasnijem periodu. Navodnjavanje se može obavljati brazdicama ili još bolje sistemom 'kap po kap'", ističe Svetozarević. 

Zaštita zasada jagode

Dodaje da je potrebno štititi zasad jagode od pegavosti lista i drugih bolesti i štetočina. Starije lišće jače zahvaćeno ovom bolešću, potrebno je sakupljati i izneti iz zasada.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Jagoda Zasad jagode Agrotehničke mere Uklanjanje stolona Đubrenje Navodnjavanje Pegavost lista jagode


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.