Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćnjak zimi
  • 07.11.2020. 10:00

Kada opadne više od 50 odsto lišća, vreme je za tretiranje bakarnim preparatima

Ako su stabla uglavnom starija, onda bi trebalo četkom ukloniti koru koja je počela da se ljušti. Ovom aktivnošću se isto tako sa površine uklanjaju mahovine i lišajevi, tačnije, odstranjuju se sva potencijalna mesta za prezimljavanje patogena.

Foto: Depositphotos/piotrek@wytrazek.pl
  • 428
  • 32
  • 0

Iako su poslovi oko berbe završeni, radovi u voćnjaku se sa tim ne završavaju. U ovom periodu važno je svesti infektivni potencijal raznih prouzrokovača bolesti na minimum i na taj način doprineti smanjenju brojnosti prezimelih stadijuma štetnih insekata.

Mogućnosti za prezimljavanje štetočina i različitih patogena su brojne. Mogu zimske mesece da provedu u opalom lišću, zatim u opalim ili mumificiranim plodovima ili ispod kore drveća. Navedena mesta predstavljaju potencijalne izvore zaraze za naredni vegetacijski ciklus. Iz tog razloga sve oštećene plodove potrebno je sakupiti i odstraniti iz zasada. Nakon toga, obaviti dezinfekciju kore drveća pomoću smese od pepela i sapuna.

Higijena voćnjaka: Značaj zimskih aktivnosti u voćnjacima i okućnicama

Ako su stabla većim delom starija, onda bi trebalo četkom ukloniti koru koja je počela da se ljušti. Ovom aktivnošću se isto tako sa površine odstranjuju se mahovine i lišajevi, tačnije, uklanjaju se sva potencijalna mesta za prezimljavanje patogena, savetuje Bojana Malović iz PSSRS

Poželjno je uraditi i sanacijsku rezidbu stabala

Ukoliko je potrebno, obaviti i sanacijsku rezidbu stabala. Ovom agrotehničkom merom, odstranjuju se sve suve, oštećene i zaražene grane. Za vreme novembra i decembra, voćari bi trebalo da obave i krečenje drveća. Na taj način ublažavaju se posledice temperaturnih kolebanja, u toku perioda zimskog mirovanja. Posle berbe, preporuka stručnjaka je i da se upotrebe đubriva i to sa fokusom na veće doze kalijuma i fosfora. 

Nakon što opadne 50 do 70 odsto lišća, poželjno je obaviti i tretiranje stabala bakarnim preparatima i to najčešće sa bakar - sulfatom i bakarnim - oksihloridom. Primenjena sredstva deluju na smanjenje infektivnog potencijala i sprečavanje javljanja bolesti u sledećem vegetacijskom periodu. Veći efekat postiže se kada se tretiranje odradi po finom vremenu, da nije vetrovito i sa temperaturama iznad 5°C.

Zaštita koštičavog voća bakarnim sredstvima u jesen dezinfikuje i smiruje

U cilju uspešne proizvodnje, potrebno je u što većoj meri informisati naše poljoprivrednike kako bi uzgoj voća bio što rentabilniji te ih usmeriti ka organskim merama zaštite, kako bi u što većoj meri izbegli upotrebu hemijskih preparata.


Tagovi

Voćnjak zimi Infektivni potencijal Prezimljavanje patogena Bakarni preparati Bojana Malović Unutrašnjost krošnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić