Ako su stabla uglavnom starija, onda bi trebalo četkom ukloniti koru koja je počela da se ljušti. Ovom aktivnošću se isto tako sa površine uklanjaju mahovine i lišajevi, tačnije, odstranjuju se sva potencijalna mesta za prezimljavanje patogena.
Iako su poslovi oko berbe završeni, radovi u voćnjaku se sa tim ne završavaju. U ovom periodu važno je svesti infektivni potencijal raznih prouzrokovača bolesti na minimum i na taj način doprineti smanjenju brojnosti prezimelih stadijuma štetnih insekata.
Mogućnosti za prezimljavanje štetočina i različitih patogena su brojne. Mogu zimske mesece da provedu u opalom lišću, zatim u opalim ili mumificiranim plodovima ili ispod kore drveća. Navedena mesta predstavljaju potencijalne izvore zaraze za naredni vegetacijski ciklus. Iz tog razloga sve oštećene plodove potrebno je sakupiti i odstraniti iz zasada. Nakon toga, obaviti dezinfekciju kore drveća pomoću smese od pepela i sapuna.
Higijena voćnjaka: Značaj zimskih aktivnosti u voćnjacima i okućnicama
Ako su stabla većim delom starija, onda bi trebalo četkom ukloniti koru koja je počela da se ljušti. Ovom aktivnošću se isto tako sa površine odstranjuju se mahovine i lišajevi, tačnije, uklanjaju se sva potencijalna mesta za prezimljavanje patogena, savetuje Bojana Malović iz PSSRS.
Ukoliko je potrebno, obaviti i sanacijsku rezidbu stabala. Ovom agrotehničkom merom, odstranjuju se sve suve, oštećene i zaražene grane. Za vreme novembra i decembra, voćari bi trebalo da obave i krečenje drveća. Na taj način ublažavaju se posledice temperaturnih kolebanja, u toku perioda zimskog mirovanja. Posle berbe, preporuka stručnjaka je i da se upotrebe đubriva i to sa fokusom na veće doze kalijuma i fosfora.
Nakon što opadne 50 do 70 odsto lišća, poželjno je obaviti i tretiranje stabala bakarnim preparatima i to najčešće sa bakar - sulfatom i bakarnim - oksihloridom. Primenjena sredstva deluju na smanjenje infektivnog potencijala i sprečavanje javljanja bolesti u sledećem vegetacijskom periodu. Veći efekat postiže se kada se tretiranje odradi po finom vremenu, da nije vetrovito i sa temperaturama iznad 5°C.
Zaštita koštičavog voća bakarnim sredstvima u jesen dezinfikuje i smiruje
U cilju uspešne proizvodnje, potrebno je u što većoj meri informisati naše poljoprivrednike kako bi uzgoj voća bio što rentabilniji te ih usmeriti ka organskim merama zaštite, kako bi u što većoj meri izbegli upotrebu hemijskih preparata.
Tagovi
Autor