Pretraživanje tekstova
Sačekajte sa rezidbom dunja i obratite pažnju na bolesti!
Produžena vegetacija u ovoj godini dovela je do toga da su listovi na voćkama, posebno jabučastim vrstama, i dalje prisutni na stablima što dovodi do sporijeg opadanja i ulaženja u period mirovanja.
Tako je i sa dunjama. Na stablima još ima lišća, a gljivice su donedavno, imale povoljne uslove za ostvarivanje zaraza.
S vegetacione tačke gledajući, aktivnosti biljaka i dalje su prisutne jer, prilikom rezova na stablima, dolazi do curenja sokova, što znači da nije završen transport hranljivih materija iz nadzemnih delova biljaka u koren.
Niže temperature u proteklom periodu pogodovaće ulaženju voćaka u fazu mirovanja kao i opadanju listova. Ostanak listova na granama posebno je opasan za mlada stabla koja mogu da dožive lomljenje grana usled pritiska snega, posebno ako je vlažan. Ako sneg povije grane potrebno ga je otresti.
Koji su periodi zimskog mirovanja voćki i zašto kajsija strada od prolećnih mrazeva?
Zbog svega navedenog potrebno je sačekati sa rezidbom dunja, odnosno, bilo bi dobro da se nastavi period sa nižim temperaturama kako bi došlo i do opadanja listova sa stabala. Dunja inače na zahteva jaku rezidbu jer najbolje rađa u formi kotlaste vaze. Za ovaj oblik najvažnije je da unutrašnjost krošnje ostane osvetljena.
Produžena vegetacija koja dovodi do dužeg ostanka listova povoljna je i za pojavu bolesti lista kao što je smeđa pegavost, prouzrokovač je gljivica Stemphylium vesicarium.
Bolest se lako prepoznaje po sivim pegama prečnika do tri milimetra koje se često, u drugom delu vegetacije, odnosno posle berbe, spajaju i potpuno prekrivaju list što može da dovede do manjeg prinosa u narednoj godini.
U tom slučaju, neophodno je da se što više lišća iznese iz voćnjaka jer patogen prezimljava u opalom lišću i dovodi do zaraza u rano proleće. Za suzbijanje se koriste sredstva na bazi sumpora i bakra i to posle berbe, kad opadne 70 odsto lišća i u rano proleće, pred kretanje vegetacije.
Tagovi
Rezidba dunja Curenje sokova Mirovanje voćaka Sive pege Vlažan sneg Smeđa pegavost
Autor
Više [+]
Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!