Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tretiranje voća
  • 30.04.2019. 14:00

Kako će se niske temperature odraziti na voćke?

Pošto se najavljuju niske temperature i za predstojeći vikend, bilo bi dobro da voćari u četvrtak ili petak obave tretiranje voćaka aminokiselinama, odnosno, da uz sredstva za zaštitu od čađave krastavosti dodaju i aminokiseline kako bi voćke lakše izdržale predstojeći period i bile manje izložene stresu.

Foto: Depositphotos/triocean2011
  • 531
  • 33
  • 0

Sneg krajem aprila nije neuobičajen na našim prostorima. Ipak, nakon što smo se svi navikli na više, čak nadprosečno visoke temperature u pojedinim delovima zemlje, nimalo nam ne odgovara hladnije vreme. 

Prema Hidrometeorološkom zavodu,  u sredu 1. maja u Srbiji se prognozira oblačno, ujutro i pre podne mestimično sa kišom, na visokim planinama sa susnežicom i snegom. Posle podne prestanak padavina i delimično razvedravanje.  

Oblačno i svežije vreme, povremeno s kišom

Neće se ovaj sneg dugo zadržati, to se zna. Ipak, kako će se odraziti na voćke, objasnio nam je voćar, Bojan Kecman

Najveća opasnost je mogući mraz

Kruške i jabuke, u fazi ploda neposredno nakon cvetanja, nešto  su otpornije na niske temperature u odnosu na šljivu, ali im, kako Kemcan tvrdi, generalno smetaju niske temperature, naročito kruškama. "Plodovi voćaka, naročito šljiva, još su osetljivi na niske temperature. Ako na plod padne sneg koji nije težak i koji ne lomi grane, to i nije toliko loše jer se stvara izolacija na plodu koji je zaštićen od niskih temperatura. Problem može nastati posle topljenja snega ako dođe do razvedravanja, a temperature ostanu niske. Na temperaturi od -1 stepen koja bi trajala dva do tri sata, šljiva će da pretrpi oštećenja. Ako u tom slučaju meso ploda dobije smeđu boju, nema mu spasa", slikovito objašnjava Kecman 

"Pošto se najavljuju niske temperature i za predstojeći vikend, bilo bi dobro da voćari u četvrtak ili petak obave tretiranje voćaka aminokiselinama, odnosno, da uz sredstva za zaštitu od čađave krastavosti dodaju i aminokiseline kako bi voćke lakše izdržale predstojeći period i bile manje izložene stresu", savet je ovog iskusnog voćara. 

Pčele smanjuju aktivnost 

Poželjno je osvrnuti se i na aktivnost pčela i zelenu rezidbu. 

"Pčele, koje su ključne za oplodnju voćaka, prenošenjem polena, smanjuju svoju aktivnost, a pri nižim temperaturama, ispod 12°C, uopšte i ne lete. Dugo i obilnije razdoblje snega u proleće ometa sprovođenje zelene rezidbe. Visoka vlaga pogoduje razvoju različitih bolesti. Većina voćnih vrsta iscvetala je pa se sneg može nepovoljno odraziti i na tek formirane plodove u prelazu iz faze kraja cvetanja u fazu formiranja plodova. Neki od useva su još u jeku cvetanja pa po njihovo plodonošenje ovo može biti izrazito negativno. Mere zaštite se zbog vlage ne mogu pravovremeno sprovoditi. Dugo vlažno vreme će se odraziti i na količinu i kvalitet ploda. Faza formiranja plodova jedna je od najosetljivijih fenofaza razvoja voćaka", podseća agronom Bekir Dolić, zaključivši kako su cvetovi i plodovi iz nižih delova krošnje najizloženiji nižim temperaturama i da najmanje štete bude u periferiji krošnje.


Tagovi

Sneg Voće April Niske temperature Uzgoj šljive Uzgoj jabuke Uzgoj kruške Bojan Kecman Bekir Dolić


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.