Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 30.04.2019. 13:00

Oblačno i svežije vreme, povremeno s kišom

Prema Hidrometeorološkom zavodu u sredu 1. maja se u Srbiji prognozira oblačno vreme, ujutro i pre podne mestimično sa kišom, na visokim planinama sa susnežicom i snegom. Do subote će biti promenljivo oblačno vreme ponegde sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom i temperaturom oko prosečnih vrednosti.

Foto: Bigstockphoto/vili45
  • 92
  • 17
  • 0

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima zapadne, centralne i istočne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima severne Srbije ekstremno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Prema Hidrometeorološkom zavodu u sredu 1. maja se u Srbiji prognozira  oblačno vreme, ujutro i pre podne mestimično sa kišom, na visokim planinama sa susnežicom i snegom. Posle podne prestanak padavina i delimično razvedravanje. Do subote 4. maja prognozira se promenljivo oblačno vreme ponegde sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom i temperaturom oko prosečnih vrednosti.

U nedelju i početkom naredne sedmice prognozira se pretežno oblačno i svežije vreme mestimično sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalno obilnijim padavinama.

Ostvareni uslovi za razvoj biljnih bolesti

Tokom proteklih sedam dana ostvareni su uslovi za razvoj biljnih bolesti. Na većem broju lokaliteta gajenja jabuke usled dugih perioda vlaženja lista i uz optimalne temperaturne uslove ostvarene su jake infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti listova i krastavosti ploda jabuke. Takođe, formirana lisna masa kod koštičavih voćnih vrsta osetljiva je na infekciju prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća, a kod višnje i trešnje i od prouzrokovača pegavosti lišća višnje i trešnje. Ovo je i najkritičniji period za razvoj bakteriozne plamenjače u zasadima kruške.

Kod ratarskih kultura na pšenici su prisutni simptomi: sive pegavosti lista pšenice i pepelnice žita, a na usevima ječma registrovani su simptomi mrežaste pegavosti lista ječma.

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata štetočina. Na usevima krompira prisutna su prva jajna legla krompirove zlatice. Na pojedinim parcelama ozimih strnina registruje se jak napad žitne pijavice. Trenutno su prisutna jaja i larve ove štetočine. U toki je piljenje larvi žitne pijavice.

Kod voćarskih kultura u zasadima jabuke prisutne su lisne vaši usled čije ishrane dolazi do deformisanja i uvijanja listova.


Tagovi

Vremenska prognoza April Pegavost lišća Krastavost ploda jabuka Plamenjača kruške Siva pegavost pšenice Peplnica žita


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.