Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba
  • 16.01.2022. 16:30

Kako pravilno obaviti rezidbu voćki - na šta posebno paziti?

Vrhovi se nipošto ne smeju orezivati sa dugim makazama sa zemlje bez merdevina jer se tako ostavljaju "čepovi" koji su kasnije rasadnik vodopija i štetnih insekata.

Foto: Depositphotos/alrisha
  • 587
  • 38
  • 0

Kod svake voćne vrste potrebno je poznavati na kojem obliku rodnog drveta se nalaze najbolji plodovi. Bilo da je to vinova loza, jabuka, breskva ili trešnja. Kod nekih je to trogodišnja grana, a kod nekih dvogodišnja grana, (jabuka, kruška) kod trećih jednogodišnja grana, (breskva, šljiva) dok takođe postoje vrste gde je rodan tek novi ovogodišnji izdanak (orah).

Kod nekih vrsta postoji pršljenasto rodno drvo, majske kitice (trešnje, šljive) i slično. Međutim, kod žbunastih voćnih vrsta (borovnica, ribizla, brusnica) rod se najčešće nalazi na jednogodišnjim granama koje se nalaze na dvo i trogodišnjem drvetu.

Kod leske i oraha se muški i ženski cvetovi nalaze na sasvim drugačijim tipovima grana, te je rezidbom potrebno obratiti pažnju na oba.

Ali, rezidba se kod svake voćne vrste svodi prvenstveno na obnovu najkvalitetnijeg i stvaranje one vrste rodnog drveta na kojem ta vrsta ili sorta rađa.

Važno je sprečiti vršnu bujnost

Jedna od posebnih osobina drveća, jeste da su vršni pupoljci uvek dominantni nad lateralnim pupoljcima (apikalna dominantnost) te se zbog toga javlja njihov pretežni rast od sredine do vrha grane (akrotonija).

Adekvatno je i vrh stabla uvek bujniji i jači od donjih etaža. Stoga je kod rezidbe uvek potrebno voditi računa o tome da se spreči vršna bujnost, a redovno obnavljaju donje etaže. Breskva je na primer izuzetno jake dominacije vršnog rasta i odumiranja donjih etaža.

Kod nekih voćnih vrsta potrebno je rezidbom odstraniti čak i do 70 odsto novog rasta (breskva), dok kod drugih to može biti samo 20 odsto kao što je, na primer, jabuka na slabo bujnoj podlozi.

Pojačana bujnost vrhova (Foto: A.Horvat)

Koje su osnovne greške?

Svako skraćivanje jednogodišnje grane uzrokuje samo još jači rast novih grana, pa to treba uzeti u obzir. Takođe, jačom rezidbom ne smanjujemo bujnost već je naprotiv pojačavamo jer smo smanjili broj potrošača u krošnji, a jačina korena je ostala ista.

Valja upozoriti i na to da preslabim rezom gubimo novi rast potreban za obnovu rodnog drveta. Međutim, vrh svakog uzgojnog oblika kod akrotonih vrsta (vretenasti grm, piramida, svaka osnovna grana vaze) mora biti odrađen s izolovanim vrhom da se spreči prejaka bujnost vrhova.

Rezidba vinove loze - koje su najčešće greške i kako ih izbeći?

Oni se nipošto ne smeju orezivati s dugim makazama sa zemlje bez merdevina jer se tako ostavljaju takozvani čepovi koji su kasnije rasadnik vodopija i štetnih insekata.

Rezidba sa zemlje ostavlja brojne čepove (Foto: A.Horvat)

Nepravilna izolacija i održavanje vrhova s čepovima vodi pojačanoj bujnosti vrhova i postepenom odumiranju rodnog drveta u donjim etažama.


Tagovi

Rezidba Voćke Bujnost vrhova Vodopije Makaze Orezivanje


Autor

Adrian Horvat

Više [+]

Adrian Horvat je diplomirani inženjer agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]