Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravila rezidbe
  • 15.01.2022. 16:30

Rezidba vinove loze - koje su najčešće greške i kako ih izbeći?

Važno je znati da se dužina luka određuje brojem okaca, a ne dužinom u centimetrima. Dok se sorte koje kreću rano, režu pred kraj mirovanja.

Foto: Depositphotos/ueuaphoto
  • 2.723
  • 144
  • 0

Rezidba vinograda ni izdaleka nije tako zahtevna kao rezidba nekih voćnih vrsta. A kod njihove rezidbe bitno se prisetiti kako je količina roda u godini ispred nas, formirana tokom letnjih meseci u godini iza nas.

U protekloj godini, u pazuhu svakog lista formiralo se okce za narednu godinu. Tokom zime, kada obavljamo rezidbu vinograda u njima se već nalazi začetak čitave buduće mladice sa grozdovima. Važno je upozoriti da ostavljanje prevelikog broja okaca s obzirom na vegetativnu snagu čokota vodi ka njegovom daljem slabljenju.

Iza kojeg će se lista pojaviti prvi grozd, koliko će biti veliki, koliko će grozdova biti po mladici, zavisi od vrućeg ili hladnog leta u protekloj vegetacionoj sezoni, pravovremenom i ispravnom obavljanju ampelotehničkih zahvata plevenja, ravnanja, vršidbe. Načelno, nakon vrućeg i sušnog leta sledi rodna godina, dok nakon hladnog i kišnog leta sledi slabo rodna godina.

Zašto luk mora biti iznad reznica?

Kod vinove loze rodna je samo jednogodišnja dobro sazrela biljka koja raste iz dvogodišnje, odnosno to je razlog zašto nam je potrebna reznica.

Kod loze je izražena pojava "polariteta", a to znači da uvek viša tačka po položaju, ili udaljenija, dobija više hraniva. Zbog toga je logično da luk s osam do 10 okaca mora dobiti više hraniva od reznice sa dva ili tri okca. 

Reznica je bliže bazi što je u skladu sa polaritetom loze (Foto: A.Horvat)

Drugi je razlog taj što ne smemo da dozvolimo udaljavanje i razvlačenje krakova čokota, pa tražimo po poziciji reznicu najbliži osnovi čokota. Svaki je potrebno opteretiti individualno prema broju kvalitetno naraslih i dozrelih mladica. Ako se na čokotu nalazi samo pet dobro sazrelih, znak je da će u narednoj godini čokot najverovatnije moći da ishrani dobro samo pet do sedam mladica.

Ako se rez napravi kasno dolazi do plača

Rezidbom, odnosno skraćivanjem luka i reznice radimo presek na jednogodišnjoj biljci. Time nastaje otvorena rana. Ukoliko smo taj rez napravili kasno, tokom marta, rana ne može brzo da zaraste i dolazi do suzenja, odnosno plača vinove loze. Tek kada ono prestane i rana se zatvori, sokovi počinju da se kreću u okca koja se polako bude.

Ukoliko smo taj rez napravili za vreme decembra, rana je do proleća gotovo uvek zarasla, pa se na preseku u proleće ne dešava suzenje već nadolazeći sokovi odmah ulaze u okca koji počinju da bubre.

Kod rezidbe u kasno proleće, okca najčešće ne kreću sve dok se rana od suzenja ne zatvori. Takođe, na neorezanim čokotima broj okaca koji dobijaju prve sokove iz korena je veći od broja okaca na orezanom čokotu. Stoga se energija i hraniva koja nadolaze iz korena na neorezanom čokotu raspoređuju u više čokota, te je time i kretanje vegetacije usporeno.

Za kraj, važno je znati da se dužina luka određuje brojem okaca, a ne dužinom u centimetrima. Dok se sorte koje kreću rano režu pred kraj mirovanja.

Što se tiče vinograda na položajima koji su nisko i osetljivi su na kasne prolećne mrazove, režu se pred kraj mirovanja.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Rezidba Vinova loza Vinograd Greške Pravila Suzenje


Autor

Adrian Horvat

Više [+]

Adrian Horvat je diplomirani inženjer agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav svima! Ja sam devojčica odrasla na Staroj planini, u malenom, sada skoro zaboravljenom selu Rudinje. Fotografijama koje ću podeliti, želim prikazati delić života u ovom delu Srbije. Ruke na fotografiji su najvrednije ruke na svetu,... Više [+]