Pretraživanje tekstova
Toplotni suficit u ovom periodu mirovanja ometa razlaganje inhibitora rasta i produžava trajanje fiziološkog mirovanja.
Veći deo protekle sedmice obeležilo je veoma toplo vreme za ovo doba godine - maksimalne temperarure su dostizale u pojedinim mestima i 20 oC , dok su minimalne jutarnje bile iznad 8 oC. Krajem sedmice, sa prvim danima vikenda, došlo je do zahlađenja i pada temperature na uobičajene vrednosti za prvu polovinu januara. Da li su i na koji način ovako visoke temperature i nagli prelazak u minus uticale na voćke?
Pre svega, svakako nisu pogodovale voćkama sa kraćim periodom biološkog (fiziološkog) mirovanja. Broj dana za fiziološko mirovanje kod pojedinih vrsta voćaka je sledeći: višnja 45 do 60, trešnja 30 do 45, šljiva 30 do 60, breskva 45 do 60, jabuka 45 do 60, kruška 45 dana.
Značajno je istaći da temperature iznad 5 oC u biološkom mirovanju utiču na njegovo produženje. Pri temperaturama višim od 10 oC dolazi do poremećaja u formiranju generativnih (cvetnih) pupoljaka. Toplotni suficit u ovom periodu mirovanja ometa razlaganje inhibitora rasta i produžava trajanje fiziološkog mirovanja. Ne tako retko, voćke nisu dovoljno izložene niskim temperaturama što rezultira nepravilnim odvijanjem biohemijskih procesa u tkivima voćaka, što utiče na tokove razvoja ćelija, tkiva i organa u narednoj vegetaciji (opadanje cvetova, njihovo neoplođavanje, opadanje plodića ).
Pri prelazu iz biološkog mirovanja u vegetaciju, dešava se prvo proces "raskaljivanja" (povećanje vode u ćelijama organa voćaka, počinje kretanje sokova...), što je bio slučaj u prvoj polovini januara. Zbog toga, u godinama kada su ispoljene više temperature u prvoj polovini januara, odnosno kada su izražena veća temperaturna kolebanja, dolazi do oštećenja na delovima stabla, koja su izložena jačem zagrevanju, u vidu pucanja kore na deblu i skeletnim granama voćaka.
Ova pojava je česta na južnim stranama, gde usled intezivnijeg zagrejavanja i velikih oscilacijama u dnevnim i noćnim temperaturama dolazi do pucanja kore na deblu i stvaranja ožegotina i izmrzlina ukoliko su noći hladne, a dani topli.
U cilju što bržeg i lakšeg zarastanja ovih izmrzlina treba što pre odstraniti deo kore sve do zdravog tkiva, pa onda ranu premazati kalem voskom.
Da podsetim, radi sprečavanja pojave izmrzlina i "mrazopuca", na voćnim stablima treba obaviti krečenje debla i delova ramenih grana i to najkasnije do sredine januara. Zaštita krečenjem se zasniva na bazi bele boje, koja odbija sunčeve zrake i otežava zagrevanje debla, a time i kretanje sokova.
Uklonite mumije sa stabala: Poželjno je i krečenje pre proleća
Voćke kajsije, na primer, u toplom periodu zime se brzo bude, kreće kruženje sokova i ako naglo usledi hladan period sa negativnim temperaturama od - 5 do - 10 °C, u sudovima floema i ksilema se stvaraju kristali koji razaraju sprovodna tkiva. Takva voćka živi od rezervi nekoliko meseci ili do juna meseca, kada počinju i visoke temperature i kada voćke imaju potrebu za većom količinom vode, a njena oštećena sprovodna tkiva ne mogu da je dovedu, pa nastaje krah voćke. Voćka malaksava i naglo se suši, odnosno, dolazi do apopleksije ili zelenog uvenuća kajsije.
Tagovi
Visoke temperature u januaru Završetak biološkog mirovanja voćaka Poremećaji u organima voćaka Proces "raskaljivanja" Pucanje kore na južnim stranama voćaka Premazivanje rana kalem voskom Krečenje debla Pojava apopleksije kajsije
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.