Pretraživanje tekstova
Trn na izdanku šljive naročito je opasan. Secite ih do zemlje i iznesite iz voćnjaka.
Iako je prošla vegetaciona sezona kod šljiva i list još nije opao, u zasadima u kojima su primenjene sve mere, krajnje je vreme za uklanjanje izdanaka koji u proteklom periodu izbili iz zemlje, tj. adventivnih pupoljaka na korenu.
Oni za nekoliko godina mogu da narastu visoko kao i osnovno stablo, a vuku snagu voćkama u vegetacionom periodu, crpe hranljive materije pa usporavaju rast voćaka i razvoj rodnih pupoljaka za narednu godinu.
Prilikom rezidbe obavezna je upotreba rukavica jer izdanci, naročito kod krušaka i šljiva, često na sebi imaju trnove koji mogu da naprave duboke posekotine na koži. To je zbog podloge džanarike.
Trn na izdanku šljive naročito je opasan. Ako ubode, a ne izvučete ga odmah i ne dezinfikujete alkoholom mesto uboda, može dovesti do crvenila, otoka, čak i trovanja krvi.
Budite vrlo oprezni, secite ih do zemlje i iznesite iz voćnjaka. Upotrebite voćarske makaze ili motornu pilu, ukoliko su previše debeli.
Do rasta izdanaka dolazi zbog suviše plitke sadnje. Zato je važno da korenov vrat, spojno mesto, bude barem pet centimetara iznad zemlje. Ako je plitko posađeno imaćete pojavu izdanaka, slabiji razvoj sadnice i lakšu pojavu bolesti. Rezove treba poprskati bakrom ili krečom kako ne bi došlo do prodora parazita u stablo.
Nakon nekoliko godina dolazi do sušenja stabala zbog pojave bolesti među kojima, najčešće Pseudomonasa, odnosno, bakterijskog raka. Orezani izdanci moraju da se iznesu iz voćnjaka. Najbolje je skupiti ih na hrpe i zapaliti tokom jeseni ili zime. Istovremeno, može se početi i sa rezidbom takvih stabala, naročito ako je opalo lišće.
Izdanci se mogu uklanjati i na stablima jabuka i krušaka.
Tagovi
Izdanci Pseudomonas Bakar Kreč Plitka sadnja Trn Džanarika Uklanjanje izdanaka
Autor
Više [+]
Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!