Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode i trešnje
  • 20.06.2023. 10:30

Kiša skratila sezonu, uzgajivači na gubitku: Na pijacama sve manje jagoda i trešanja

Kišno proleće se oseti i na pijačnim tezgama gde se prodaje voće. Rod je desetkovan, cene su male, a problem na sve to je i manjak berača.

Foto: Đorđe Lalić
  • 122
  • 77
  • 0

Kišno proleće sa veoma malim brojem sunčanih dana, uzelo je svoj danak voćarima. Sezona jagoda je maltene završena, a trešnje se, iako su tek nedavno stigle na tezge, prema rečima prodavaca, neće dugo zadržati, prenosi subotica.com.

"Imamo problem sa kišom, neprestano pada. Sezona jagoda je skoro završena, gotovo da ih i nema, trešnje je trebalo da bude još 15-20 dana, ali neće je biti. Ona puca od kiše, mnogo roda je propalo. U odnosu na prošlu godinu, ima je manje, pa je samim tim i cena nešto veća", kaže Čedomir, koji već 28 godina radi na pijaci i dodaje da su se one prošle godine kretale od 150 do 200 dinara, dok se ove kreću od 200 do 250 dinara, a s obzirom da ih je sve manje, cena više neće padati.

Ima li spasa za trešnje - šta sa popucalim plodovima?

Čedomir, koji i sam proizvodi višnje, navodi da je najteže pronaći berače, jer je potrebno da ubere veliku količinu kako bi otplatio svoju dnevnicu.

Kajsije skoro da neće ni biti

Kako stvari stoje, kajsija u okolini Subotice gotovo da neće ni biti. Usled kasnih mrazeva, rod je desetkovan, ali to ne znači da one neće moći da se kupe na tezgama subotičkih pijaca. 

"Ako nema kod nas, biće ih u drugim krajevima Srbije. Nije mi teško da sednem u kombi i nabavim. To znači da će cena biti nešto viša nego prošle godine, ali će je biti dovoljno za sve kupce. Ja uvek nabavim više, a sve što se ne proda ide u kompot, tako da nema gubitaka, ako ne ide prodaja, ide prerada", kaže ovaj proizvođač i prodavac i dodaje da je to mukotrpan posao, potrebno je po pet do šest sati kuvanja i mešanja da bi se dobio dobar kompot, ali se zato domaći prozvodi cene.

Proizvođači u gubitku

Proizvođači i na beogradskim pijacama kažu da cena nije dovoljna ni da pokriju troškove, prenosi Politika.

"Mnogo jagoda nam je propalo, situacija nikad nije bila gora jer kiše su bile neprestane, a jagode ne podnose toliko navodnjavanje", priča nam na Bajlonijevoj pijaci Rajko Belanović iz Gornjeg Milanovca, razočaran time što su ulaganja velika, a profit slab, pogotovo zato što i, žali se on, cena otkupa nije viša od 80 dinara.

Da bi spasli sadnice natopljene velikim kišama, voćari su pronalazili razne načine za branje, otkriva Mara Jovanović iz Begaljice, koja svoju robu takođe prodaje na Bajlonijevoj pijaci. Ona navodi da su stavljali slamu između redova da bi mogli da dođu do jagoda, da ne propadnu i da su sve u njih uložili.

Šta je potrebno za dobar prinos jagoda?

"Niko neće da bere za dnevnicu manju od 4.000 dinara. A uzgajivača mnogo košta već i sama proizvodnja, pa još kad tome dodate tolike dnevnice i nekoliko radnika. Previše je to izazova", kaže nakupac iz Sremske Mitrovice Vladimir Tutulugdžija, koji kupce čeka na Cvetkovoj pijaci.

Tutulugdžija objašnjava da niske cene idu na štetu i uzgajivačima i nakupcima jer mnogo treba da se proda jagoda da bi se pokrili honorari za radnike, kao i zakup tezgi na pijaci, a tu su i porez, socijalno i penziono osiguranje. Čitave porodice žive od proizvodnje jagoda i trešanja pa im ne preostaje ništa drugo nego da prodaju i po niskim cenama. 


Tagovi

Cena trešnje Trešnje pucaju Nema kajsija Rajko Belanovič Cena jagode Slab rod Mara Jovanović Vladimir Tutulugdžija Niske cene Pijace


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612