Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mere zaštite
  • 29.05.2023. 10:30

Ima li spasa za trešnje - šta sa popucalim plodovima?

Proizvođači trešanja su očajni. Zbog čestih kiša došlo je do pucanja plodova trešanja i slabog kvaliteta plodova.

Foto: Bojan Kecman
  • 480
  • 54
  • 0

U prošloj godini rod trešanja i kvalitet plodova bio je izuzetan, kao i prosečna prodajna cena koja se kretala od četiri do pet maraka po kilogramu. 

Međutim, u ovoj godini situacija je sasvim drugačija. Dug period hladnijeg vremena, praćen visokom vlažnošću i čestim kišama, doveo je do onog čega su se proizvođači najviše plašili - pucanja plodova trešanja.

Veći deo roda će u preradu

Do ove pojave došlo je naročito na sortama ranog zrenja kao što je, na primjer, Burlat koji prvi dospeva na tržište, a zbog slatkoće i krupnijih plodova, uvek ima dobru cenu na tržištu. Iako su se proizvođači nadali da neće doći do pucanja, poslednje kiše dovele su do ove pojave zbog čega se, već sada, može utvrditi da će biti na gubitku i da će na policama prodavnica i marketa biti trešnje slabijeg kvaliteta.

Vrlo brzo dođe do pojavljivanja simptoma truleži

Jedino što ostaje proizvođačima da urade jeste da plodove prerade u sok ili džemove jer sigurno neće doći do otkupa popucalih plodova. Ono što je najgore, kod njih vrlo brzo dođe do pojavljivanja simptoma truleži, Monilia fructigena, što stvara dodatni problem voćarima.

Najosetljivije sorte su bing, burlat, dok su van, hedelfinger, manje osetljive. Ipak, kada je visoka vlažnost, kod svih sorti dolazi do pucanja s tim što neke pucaju kod peteljke, a neke na vrhovima plodova.

Šta činiti?

Nažalost, mere zaštite od pucanja plodova, nisu brojne. Najbolje rešenje je da se iznad stabala postave folije koje će sprečiti kišu da natapa plodove, ali je takva investicija preskupa za većinu voćara.

Postoje neka sredstva koja razvijaju film na površini ploda i dovode do manje popucalih plodova, ali nisu lako dostupna na našem tržištu.

Još nisu stvorene otporne sorte 

Pesticidi, odnosno fungicidi, takođe ne pomažu mnogo, ali ih pojedini proizvođači koriste da spreče pojavu truleži. Ovde treba biti oprezan jer se mora obratiti pažnja na karencu fungicida. 

Nema otpornih sorti

Genetikom još nisu stvorene sorte koje nisu osetljive na pucanje plodova tako da voćarima ostaje samo da se nadaju boljim vremenskim prilikama. Problem je što se u plodu skrob pretvara u šećer zbog čega, ako su plodovi, to jeste kutikula vlažni, zbog razlike u pritisku, dolazi do pucanja.

Kada treba brati višnje i trešnje i koje greške prave voćari?

Inače, ova godina, iako je bilo i mrazeva, bila je obećavajuća za proizvođače trešanja jer je većina sorti imala dobru oplodnju. Iako je bio i jak napad trešnjine muve, kvalitet plodova bio je obećavajući. 


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Tagovi

Pucanje plodova trešnje Prerada trešanja Trulež plodova Monilia fructigena Zaštita trešnje Trešnja Cena trešnje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao