Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 02.05.2020. 16:00
  • Šumadijski okrug, Kragujevac

Kada treba brati višnje i trešnje i koje greške prave voćari?

Najčešća greška, koju voćari prave, je ubiranje plodova kada nisu u potpunoj zrelosti, što je pogrešno. Trešnje i višnje treba brati kada su u punoj zrelosti i crvene boje, napominje Biljana Milosavljević, stručnjak za voćarstvo PSSS Kragujevac.

Foto: Julijana El Omari
  • 8.266
  • 105
  • 0

Berba trešanja očekuje se za nepunih mesec dana, dok bi plodovi višnje punu zrelost trebalo da dostignu između 15. i 30. juna. S obzirom na to da ove voćarske kulture ne mogu naknadno da sazru u gajbama, neophodno je u voćnjak ući u pravom trenutku i započeti berbu kada su plodovi u punoj zrelosti.

Šumadija, kao centar voćarstva u Srbiji, poznata je po iskusnim proizvođačima koji su dobro upućeni u sistem i način uzgajanja različitih voćarskih kultura. Međutim, najčešća greška, koju voćari prave, je ubiranje plodova kada nisu u potpunoj zrelosti iz bojazni da će doći do prezrevanja i samim tim lošeg kvaliteta i kvarenja, ocenjuje Biljana Milosavljević, savetodavac za voćarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Kragujevac.

Divlja trešnja: Drvo za proizvodnju sadnog materijala i očuvanje biološke raznovrsnosti

"To je pogrešno. Trešnje treba brati kada su u punoj zrelosti, kada su crvene i imaju čvrstinu da ne došlo do pucanja plodova. Tada se beru i iznose na tržište kao stono voće. Višnje treba brati kada dobiju crvenu boju, nikako bordo", ističe Milosavljevićeva.

Stavite košnice u voćnjak zbog oprašivanja

Plodovi trešnje, koji se ne prodaju odmah po izlasku iz voćnjaka, dodaje, mogu se čuvati i u hladnjačama, ali najviše mesec dana i to na temperaturi od nula do jednog stepena celzijusa. Kada su u pitanju višnje, s obzirom na to da se oprašivanje obavlja insektima, Milosavljević preporučuje da bi u višnjiku trebalo imati četiri do šest košnica.

Osim dobre procene trenutka za berbu, naša sagovornica ukazuje da veliku ulogu ima i sadnja i odabir terena.

"Ukoliko teren ima dosta vlage, onda kod višnje koren truli i brzo se uništavaju takva stabla. Trešnji treba rastresito zemljište gde takođe nema vlage."

Mraz nije prouzrokovao velike štete

Klimatski uslovi još jedan su značajni faktor proizvodnje. Iako je krajem marta meseca mraz naneo veliku štetu pojedinim voćnim vrstama, višnja i trešnja dobro su podnele ove vremenske promene.

Ove godine rodnost voća - upitna?

"Nisu zabeležene štete u tom pogledu kod ovih voćarskih kultura. Dobro je bilo i cvetanje i oprašivanje. Nema nedostataka, za sada je stanje zadovoljavajuće", zaključuje stručnjak za voćarstvo.

Višnja i trešnja najisplativije voće

Milosavljevićeva ocenjuje da Srbija u poslednjih nekoliko godina beleži dobar rod i kvalitet višanja i trešanja dodajući da proizvođači mogu da ostvare zadovoljavajuće prihode.

"Možemo da se pohvalimo dobrim kvalitetom višnje i trešnje, pogotovo u poslednjih nekoliko godina jer se voćarstvo vrlo dobro razvija posebno kada se radi o višnji i o trešnji. Uvećavaju se zasadi, a primećena je povećana upotreba višanja i trešanja u preradi za proizvodnju kompota, džemova i drugih proizvoda", navodi i dodaje da trešnja, čim se pojavi na tržištu, dobije dobru cenu, te da je ovo voće i najisplativije.

Izvoz se povećava

Dodaje i da se beleži veći izvoz ističući da se za te potrebe biraju uglavnom prva i druga klasa plodova. U tom slučaju, proizvođači moraju da imaju plodove bez mehaničkih i drugih oštećenja, sa određenom veličinom i zrelošću.

Srbija za vreme korona virusa izvozila robu - najviše kukuruz

"Izvoz višanja i trešanja u poslednjih nekoliko godina se povećava, a gajbe ovih plodova odlaze u zemlje Evropske unije. Međutim, i na našem području postoji veliko tržište koje treba zadovoljiti, pa nema potrebe za tolikim izvozom."

Kriza izazvana korona virusom, smatra, ne bi trebalo da utiče na berbu, preradu i plasiranje višnje i trešnje na tržište jer su, podseća naša sagovornica, sve agrotehničke mere i radovi u voćnjacima sprovedeni u roku. Domaća prodaja i izvoz nastaviće se uobičajeno, ali napominje da će voćari morati da se pridržavaju mera socijalne distance, pojačane zaštite i dezinfekcije ukoliko žele da obave berbu.


Tagovi

Sazrevanje višnje Berba višnje Sazrevanje trešnje Berba trešnje Biljana Milosavljević Berba voća Izvoz trešnje i višnje Najisplativije voće


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.