Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod voća
  • 13.04.2020. 14:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Ove godine rodnost voća - upitna?

Najranije je cvetala kajsija i to neposredno pre snega, koji je pao u poslednjoj sedmici marta, pa voćari ne očekuju da će ploda biti ove sezone.

Foto: Sanja Dovečer
  • 482
  • 74
  • 0

Neuobičajene vremenske prilike pratile su ovogodišnji kraj zime i početak proleća. Uglavnom su se smenjivali periodi hladnog i toplog vremena što nikako nije pogodovalo pre svega voćnim kulturama u valjevskom kraju. 

"Promenljivo vreme, kada su temperature u pitanju, izazvale su rano kretanje vegetacije i očekivalo se da će i period cvetanja biti nešto ranije, ali su sneg koji je padao krajem marta i jutarnji mrazevi, to usporili u pojedinim krajevima. U takozvanu cvetnu nedelju ušlo neravnomerno, ima voćaka koje su procetvale, ali i onih koje su tek delimično u cvetu", kaže Jovan MIlinković, stručni saradnik za voćarstvo Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo. 

Ovo neće biti rodna godina za voće?

Najranije je cvetala kajsija i to neposredno pre snega, koji je pao u poslednjoj sedmici marta, pa voćari ne očekuju da će ploda biti ove sezone.

Kajsija i šljiva u opasnosti, a ratari neka sačekaju

"Sneg i niske temperature javile su se baš u vreme cvetanja kajsija i ove godine će biti ili malo roda ili ga uopšte neće biti u većini naših krajeva. Što se ostalog voća tiče, šljiva je sad u fazi intenzivnog cvetanja. Međutim, bilo je i jakog jugoistočnog vetra koji kod cvetova koji su se otvorili mogu dovesti do isušivanja žiga tučka, tako da je pitanje kakva će biti oplodnja", kaže Milinković i dodaje da su temperature na granici klijanja polenove cevčice, tako da postoji bojazan da ovo neće biti rodna godina za voće. 

Valjevsko voće izbeglo oštećenja od mraza

Pre uvođenja vanrednog stanja voćari su imali vremena da obave onaj najvažniji posao, a to je rezidba, koja je prema oceni stručnjaka, obavljena pravovremeno i kvalitetno.

"Neki su uspeli i da obave prihranu azotnim đubrivima koje mi preporučujemo dve sedmice pe cvetanja. Sada se taj period kada voće cveta razvukao neuobičajeno dugo i voćari više ništa ne mogu da urade. U prvoj sedmici aprila postojala je opasnost da jutarnji mraz ošteti te prve plodove ali, na sreću, u ovom kraju nije bilo preterano niskih temperatura za razliku od Vojvodine gde je bilo i -4 stepena. Ovde je temperatura bila oko -1, tek ponegde u mikrodepresijama, gde i ne treba da bude zasada voća, bilo je -2, tako da je 99 odsto zasada u valjevskom kraju izbeglo oštećenja od mraza", kaže stručnjak PSSS Valjevo i dodaje da, ipak treba sačekati da se završi period cvetanja i oplodnje, pa da se onda prave dalje procene.

Prilikom zaštite voća, vodite računa o pčelama

Ono što predstoji je zaštita voća koja se mora obaviti. U valjevskom kraju je među  najzastupljenijim vrstama šljiva stenlej, koja je veoma osetljiva na moniliju cveta i grančice, pa se do sredine aprila mora obaviti zaštita.

Do sredine aprila obavite zaštitu šljive, ali vodite računa o pčelama

"Treba biti u ovom periodu obazriv kada se primenjuje zaštitita i voditi računa o pčelama koje su sve više prisutne u voćnjacima. One su nezamenljive i ima ih na našem području u dovoljnim količinama, za razliku od nekih delova sveta. Još jednom naglašavam da su one nezamenljivi oprašivači i ne smemo ih ubijati, jer bez pčela, nema ni života na zemlji." 

"Voće negde mora da se plasira"

Činjenica je da je u ovo vreme otežano kretanje, nabavka preperata i odlazak u voćnjak, pa će sigurno biti i manje onih koji će moći da koriste hemijska sredstva u zaštiti voća.

Španska jagoda netaknuta na rafovima Evrope, a šta će biti sa našom?

"Neće biti lako ni voćarima, ni stočarima, niti drugim poljoprivrednim proizvođačima. Pijaca je zatvorena, ljudi se snalaze preko online prodaje, videćemo kako će se to odvijati dalje, koliko će ovo sve potrajati i šta će biti sa ranim voćem, poput jagoda, borovnica, trešanja. Mnogo je nedoumica kod voćara koji su uložili sredstva, podigli zasade i već sada strahuju da li će moći da plasiraju proizvode. Jedino što možemo je da čekamo da vidimo kako će se razvijati situacija u narednih mesec dana, kako će biti kod nas, ali i u Evropi", kaže naš sagovornik i dodaje da voća ima sasvim dovoljno i ono se mora negde plasirati, da li u Evropu, ili u neke druge zemlje. 


Foto prilog


Tagovi

Rodnost voća Cvetanje kajsije Rod šljive Zaštita voća Pčele oprašivači Mraz Cvetanje voća Jovan Milinković


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]