Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 29.04.2020. 10:00

Srbija za vreme korona virusa izvozila robu - najviše kukuruz

Za mesec dana, Srbija je izvezla ove žitarice u vrednosti od 35 miliona evra. Pored toga, od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz naše zemlje 'izašle' su jabuke, kruške, dunje, voće, pšenica, hleb, peciva i kolači.

Foto: Petar Ninić
  • 374
  • 17
  • 0

Dok su Rumunija, Rusija i Ukrajina uvele ograničenja na izvoz kukuruza, pa i zabranu, Srbija je za vreme vandrednog stanja, tačnije od 15. marta do 15. aprila, izvezla robe u vrednosti od 880 miliona evra i to najviše žitarica i voća. Lane u isto vreme izvoz bio 1,14 milijardi, prenose Večernje novosti.

Roba koja je ostvarila najveću vrednost u izvozu jeste upravo kukuruz. Za mesec dana, Srbija je izvezla ove žitarice u vrednosti od 35 miliona evra. Pored toga, od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz naše zemlje 'izašle' su jabuke, kruške, dunje, voće, pšenica, hleb, peciva i kolači.

I Ukrajina će ograničiti izvoz kukuruza?

Podaci Uprave carine govore da su po vrednosti izvoza, među prvih 20 zemalja, gde je isporučena roba iz Srbije - Nemačka, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Rusija, Crna Gora, Italija, Severna Makedonija, Bugarska, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Poljska, Austrija, Češka, Holandija, Francuska, Turska, Velika Britanija, Kina.

"Samo je vrednost izvoza robe Nemačkoj 83 miliona evra, dok je u BiH otišla roba u vrednosti od 78 miliona evra, u Hrvatsku u vrednosti od 34 miliona", podaci su Uprave carina, koje iznosi ovaj list.

Potražnja za zamrznutim voćem raste

Potražnja velikih trgovina širom Evrope, u Kini, Americi, Indiji i Emiratima, za našim zamrznutim voćem i povrćem - udvostručena je. Kako kažu izvoznici, dok su u 2019. godini izvezli 10.000 tona, procenjuje se da će 2020. izvoz biti bar za 5.000 tona više zamrznutog voća i povrća. Poljska, koja nam je najveći konkurent kada je izvoz smrznutog voća u pitanju, trenutno prolazi kroz krizu na tom polju, i to je šansa za našu zemlju.

Naše tržište snabdeveno - krenuo izvoz brašna na KiM, a kvasac u Republiku Srpsku

Podsećamo, kamioni natovareni brašnom, početkom meseca, otišli su na Kosovo i Metohiju, nakon razrešenja situacije sa taksama i transportom, ali i nakon same stabilizacije zaliha brašna i kvasca za naše tržište. Kako su javili iz Ministarstva trgovine, nakon ukudanja zabrane izvoza šećera i brašna, sledilo je ukidanja na ulje i kvasac. 


Tagovi

Izvoz Izvoz kukuruza Izvoz poljoprivrednih proizvoda Zabrana izvoza Zamrznuto voće Izvoz zamrznutog voća Srpski izvoz


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...