Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz kukuruza
  • 27.04.2020. 15:00
  • Ukrajina

I Ukrajina će ograničiti izvoz kukuruza?

Ukrajina se povela za susednom Rumunijom i Rusijom koje su ovog meseca ograničile izvoz žitarica zbog poremećaja uzrokovanih globalnom pandemijom COVID-19.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 261
  • 20
  • 0

Nakon Rumunije, a onda i Rusije, Ukrajina, takođe, razmišlja o ograničenju izvoza kukuruza. Taras Vajsocki, zamenik ministra privrede, najavio je za reuters, da će vladini službenici o tom pitanju razgovarati ove nedelje. 

Iako nije rekao zašto se razmatra ova odluka, logično je zaključiti kako su se, na neki način poveli za susednom Rumunijom, ali i Rusijom koje su ovaj mesec ograničile izvoz žitarica, a zbog poremećaja uzrokovanih globalnom pandemijom COVID-19

Oprezna Rumunija: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

Ukrajina je, podsetimo, u sezoni 2018/2019. izvezla rekordnih 50,4 miliona tona žitarica, mahunarki i brašna, što je 23 odsto više u odnosu na prethodnu sezonu. Ubrali su gotovo 36 miliona tona kukuruza. 

Ranije ovog meseca u toj su zemlji saopštili kako su spremni da zabrane i izvoz pšenice do kraja 2019/20. ekonomske godine ako prodaja premaši dogovorena ograničenja. 

Rusija uvela kvote od sedam miliona tona žitarica

Kada je reč o Rusiji, još su krajem marta doneli rezoluciju o kvantitativnom ograničenju izvoza žitarica u države koje nisu članice Evroazijske ekonomske unije (EAEU). Kako bi održali ekonomski razvoj u razdoblju širenja infekcije korona virusom, do 30. juna uvedena je kvota od sedam miliona tona pšenice, raži, suražice, ječma i kukuruza. Nakon što se ova količina potroši, isporuke izvan EAEU biće zaustavljene

Na temelju dosadašnjeg tempa popunjavanja kvota, očekuje se da će izvoz biti obustavljen već sredinom maja. U Rusiji ne planiraju da povećaju kvote za drugo tromesečje, a njihovo bi ministarstvo poljoprivrede moglo ovaj mehanizam da zadrži i u novoj ekonomskoj sezoni 2020/21, izjavila je ovog meseca Oksana Lut, zamenica ministra poljoprivrede. 

Od ovih ograničenja najviše strahuje Egipat, najveći svetski kupac pšenice koji je već rezervisao 180.000 tona kako bi osigurao strateške rezerve usled pandemije. 


Tagovi

Izvoz žitarica Izvoz kukuruza Ukrajina Rusija Pandemija COVID-19 Kvote


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.