Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobičasti grm
  • 26.10.2023. 07:30

Koja je prednost jesenje sadnje bobičastog voća?

Ove voćne vrste su idealne za manje površine, okućnice, dvorišta, a možemo ih uzgajati u posudama na balkonima i terasama.

Foto: Depositphotos/baza178
  • 916
  • 67
  • 0

Bobičasto voće je idealno za ljude koji imaju manju površinu i ne mogu uzgajati klasična voćna stabla. Osim što ih odlikuju manje dimenzije, ovi grmovi nam mogu dati obilje svežih i sočnih plodova. U ovu grupu ubrajamo, malinu, kupinu, njihove hibride, ribizle, ogrozd, borovnicu, aroniju i slične vrste.

Prednost im je što se mogu uzgajati u posudama na balkonima i terasama, nisu zahtevne, a odabirom sorti i hibrida neće biti potrebna armatura koja će ih pridržavati kao što je to slučaj sa intenzivnim zasadima.

Kada ih sadimo i na kakvu lokaciju?

Sadnice voćnih grmova možemo teoretski da sadimo tokom cele godine, osim kad je zemlja zaleđena. Sadnja u jesen je najbolja, jer koren ima vremena da se privikne na nove uslove i počne da raste. To će značiti da će na proleće svu svoju snagu da usmeri na vegetativni rast. U slučaju da imate sadnice golog korena, ovo je idealno vreme da ih posadite. Sadnice u posudama su pogodne za sadnju tokom proleće, jer korenov sistem doživljava manji šok prilikom presađivanja.

U slučaju da imate sadnice golog korena, da osigurate bujan rast pre sadnje na stalno mesto prikratite izdanke kako bi olakšali ukorenjavanje.

Kako i gde posaditi aroniju?

Birajte osunčane lokacije koje su zaštićene od hladnih vetrova. Za vrste koje pripadaju grupi šumskog bobičastog voća odgovaraće i polusena. Izbegavajte doline u kojima dolazi do stagnacije hladnih zemljišnih masa, kao i mesta gde je stagnacija vode. Odgovaraće im rastresito i humusom bogato zemljište. Neke vrste su zahtevne u pogledu zemljišnih karakteristika, poput borovnice koja voli kiselu pH reakciju.

Veliki izbor vrsta i sorti

Dobrim odabirom različitih vrsta i sorti možemo obezbediti dug period berbe njihovih plodova od ranog proleća do kasne jeseni. Crvene, bele, crne ribizle i ogrozd se izuzetni voćni grmovi čiji se plodovi koriste sveži ili se prerađuju u sokove, želee, džemove, marmelade i pripremu slatkiša. Što se tiče ogrozda, postoje vrste bez trnja pogodne i da ih deca beru. Ovi grmovi ne rastu previsoko i možemo ih uzgajati u posudama na balkonima i terasama.

Kako uzgajati ogrozd da daje plodove 15 godina?

Poslednjih godina se sve više sade remontne maline koje se u jesen pokose i na proleće izraste vegetativna masa koja donosi plodove. Za ovaj tip nije potrebno podizati skupu armaturu i pogodne su za amaterski uzgoj.

Ne treba zaobići kupinu i hibride između maline i kupine koji se već duži niz godina mogu pronaći u rasadnicima.


Tagovi

Bobičasto voće Jesenja sadnja voćaka Sadnja maline Sadnja ribizle Sadnja kupine Sadnja ogrozda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.