Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primena agrotehnike
  • 23.03.2020. 14:00

Koje mere daju najbolje rezultate u postizanju optimalnog roda voća?

Ove godine vegetacijski period počeo je nešto ranije, zbog toplog vremena. Prvi pupoljci su već krenuli, ipak kako ocenjuju stručnjaci, ovo neće predstavljati veliki problem voćarima.

Foto: Depositphotos/DevidDO
  • 306
  • 26
  • 0

Stabilni i dobri prinosi voća mogu se postići pravilnim orezivanjem, održavanjem zasada u dobroj kondiciji, kao i zaštitom od niskih temperatura i mraza. Pridržavajući se odgovarajućih uputstava, kako kažu stručnjaci, velika temperaturna kolebanja ili nestabilne vremenske prilike, neće puno uticati na voćke.

Kako pravilno održavati zemljište u voćnjacima?

Vrste koje su najviše zastupljene u našim zasadima svakako su šljiva, kruška, jabuka, a tu su i jagode i maline. Voćari očekuju da će prinosi biti bolji u odnosu na prethodnu godinu. Sada ovaj mesec aktuelna je i rezidba voća. Ipak, toplo vreme uticalo je i  da vegetacijski period krene ranije tako da su neke voćne vrste već izbacile prve pupoljke. Prema procenama stručnjaka iz PSSRS, zbog ove pojave ne bi trebalo da se zabrinu poljoprivrednici. 

Koje mere se preporučuju?

"U ovakvoj situaciji, trebalo bi sve agrotehničke mere odraditi na vreme i obavljati uobičajene aktivnosti u voćnjaku", navodi Mirko Jokić, iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Prema njegovim rečima, moguć je još jedan period hladnijih dana, ipak, ukoliko se voće na odgovarajući način zaštiti, to neće predstavljati neki veći problem. Opasnost od mraza uvek je prisutna i na to se ne može uticati. Međutim, pravilnim održavanjem zasada, mogu se uspešno primeniti mere zaštite protiv mraza. 

Krečenje stabala ostavite za jesen

Kako Jokić ocenjuje, ovo podrazumeva pre svega primenu antifrost sistema, zatim mašina koje prolaze kroz voćnjak i imaju ulogu da zagreju i šire topli vazduh, kao i priručni sistemi poput pokretnih peći ili sličnih rešenja.

Primena agrotehnike takođe je veoma značajna i ove mere su preduslov za dobru zaštitu voća i ostvarivanja visokih i stabilnih prinosa. Jedna takva metoda je i krečenje stabala. Nju je najbolje primeniti na jesen jer se tada postižu bolji rezultati nego ako voćari pristupe krečenju zasada sad, na proleće.


Tagovi

Zasadi voća Prinosi voća Vegetacijski period Mirko Jokić Primena agrotehnike Agrotehničke mere Mere zaštite Antigrost sistem Krečenje stabala


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao